Головна Новини Головні новини Глобальний тиждень дій за освіту – 2024

Отримувати новини - введіть свій e-mail:

Глобальний тиждень дій за освіту – 2024 Друк
Четвер, 25 квітень 2024 08:35

Глобальний тиждень дій за освіту 2024 (GAWE 2024), що відбувається з 22 до 26 квітня 2024 року, є дуже важливим, адже він розпочинає 25-ту річницю Глобальної кампанії за освіту (GCE).

GAWE 2024 ознаменує історичний момент у Дакарі, Сенегал, у 1999 році, коли рухи та організації громадянського суспільства із різних континентів об'єднали свої зусилля, щоб мати єдиний голос на підтримку освіти для всіх.

Глобальний тиждень дій за освіту також відкриває 22-гу щорічну тижневу кампанію, яка відзначається в усьому світу освітніми організаціями та прихильниками освіти, щоб нагадати урядам, особам, які приймають рішення, та іншим зацікавленим сторонам про необхідність виконання глобальних зобов'язань у сфері освіти. 

У 2023 році ЮНЕСКО повідомила, що 250 мільйонів дітей не охоплені шкільною освітою та не відвідують школу, а 773 мільйони дорослих у всьому світі, переважно жінки, все ще не мають базових навичок грамотності. Ці проблеми гендерної нерівності, дискримінації, якості освіти та зменшення фінансування освіти ще більше ускладнюються численними викликами, з якими борються країни. Конфлікти, економічні кризи, збройні конфлікти, гендерне насильство, расизм, проблеми зі здоров'ям та кліматичні катастрофи свідчать про потребу в освіті, яка дозволить дітям, молоді та дорослим справлятися з сучасними проблемами та формувати майбутнє.

Освіта має величезний потенціал для трансформації реальності. Трансформаційна освіта лежить – це основа адвокаційної діяльності Глобальної кампанії за освіту. Відстоюючи трансформаційну роль освіти, глобальна кампанія кидає виклик спробам розглядати освіту виключно як вузький набір результатів навчання. Трансформаційна освіта сприяє соціальній справедливості, сталому розвитку, а також індивідуальній і колективній свободі. 

Освіта має зробити значний внесок у розбудову миру як спосіб формування цінностей, знань, поглядів, навичок і моделей поведінки, що дають змогу жити в гармонії з собою, з іншими та навколишнім середовищем.

До COVID-19 трансформаційна освіта була здебільшого дискурсом організацій громадянського суспільства та освітян. Трансформація освіти та освітніх систем опинилася в центрі уваги освітньої політики, оскільки школи та навчальні центри закривалися, а освітні системи переходили на онлайн-освіту та дистанційне навчання.

Кілька країн почали переосмислювати та переглядати свої навчальні програми, пов'язуючи навчання з повсякденним життям, уможливлюючи навчання між поколіннями та інтегруючи питання здоров'я в освіту.

Окрім зміни підходів до надання освіти, пандемія вивела на перший план нагальні питання, якими в минулому нехтували освітні системи. Серед них – психічне здоров'я, водопостачання та санітарія, вплив ранніх шлюбів на освіту дівчат, цифровий гендерний розрив, технології, що враховують потреби людей з інвалідністю, соціальний захист для запобігання відрахуванню зі школи, оплата праці вчителів та їхній захист, а також дистанційні та інші шляхи до навчання.

Через два роки після пандемії Саміт з питань трансформації освіти, скликаний Генеральним секретарем ООН, активізував глобальні зусилля з трансформації освіти. Понад 130 країн взяли на себе зобов'язання «перезавантажити свої освітні системи та прискорити дії, щоб покласти край кризі в навчанні». 

Через те, що багато країн зіткнулися зі скороченням бюджетів на освіту, Саміт закликав країни продовжувати інвестувати в освіту та прискорити дії для досягнення Цілі сталого розвитку № 4. Глобальна кампанія за освіту визначила активну участь за п’ятьма тематичними напрямами:

  • інклюзивні, справедливі, безпечні та здорові школи;
  • навчання та навички для життя, роботи та сталого розвитку;
  • учителі, викладання та вчительська професія;
  • цифрове навчання та трансформація;
  • фінансування освіти.

Глобальна кампанія за освіту переконана в тому, що для того, щоб освіта стала трансформаційною, необхідна власне трансформація освіти. Освітні реформи необхідні для переосмислення змісту освіти, підготовки освітніх систем до постійної адаптації у мінливих реаліях. Освітні реформи мають бути контекстуально та культурно чутливими, щоб охопити тих, хто наразі найвідсталіший у сфері освіти, наприклад, корінні народи тієї чи іншої країни.

Глобальний тиждень дій 2024 року буде присвячений темі трансформаційної освіти.

GAWE 2024 також надасть можливість профспілкам освітян, студентам і молоді, неурядовим організаціям проаналізувати разом зі своїми урядами та партнерами з розвитку виконання національних і глобальних зобов'язань, взятих на Саміті з питань трансформаційної освіти.

З наближенням 2030 року Саміт продовжуватиме привертати увагу урядів до їхніх зобов'язань щодо Цілі сталого розвитку № 4 – справедливої, інклюзивної, якісної освіти та можливостей навчання впродовж життя для всіх.