Головна Новини Головні новини Гранти, стипендії й масштабні зміни у фінансуванні вищої освіти – питання ефіру

Отримувати новини - введіть свій e-mail:

Гранти, стипендії й масштабні зміни у фінансуванні вищої освіти – питання ефіру Друк
Четвер, 28 березень 2024 14:46

Заступник голови Профспілки працівників освіти і науки України Сергій Романюк взяв участь у ефірі програми цифрового «7 каналу» з коментарем щодо питання змін у фінансуванні та держзамовленні закладів вищої освіти. Зокрема, мова йшла про законопроєкт «Про внесення змін до деяких законів України щодо фінансування здобуття вищої освіти та надання державної цільової підтримки її здобувачам», за № 10399 прийнятий за основу Верховною Радою України 20 березня цього року.

Сергій Романюк прокоментував основні аспекти, на яких наголошує Профспілка, зокрема і той, що проект документу не враховує норми Конституції, якими гарантується право на безоплатне здобуття вищої освіту в державних навчальних закладах, натомість пропонує отримати вищу освіту за рахунок державних грантів, кредитів та ваучерів, механізм яких не прописаний жодним документом. 

Також заступник Голови Профспілки підкреслює, що такий складний законопроєкт потрібно розробляти комплексно й системно, адже тут постають питання у тому числі оподаткування та грантових коштів.

Ведуча програми – Ольга Гвоздецька. 

Гостями студії були: 

  • Світлана Помукчинська, начальник відділу сприяння зайнятості управління реалізації політики зайнятості Одеського обласного центру зайнятості;
  • Дмитро Скрипніченко, заступник голови Одеської обласної організації Профспілки працівників освіти і науки України, завідувач кафедри Технології молока, олійно-жирових продуктів та індустрії краси Одеського національного технологічного університету. 
                                                                  Пресслужба Профспілки працівників освіти і науки України