Головна Новини Головні новини У 2024 році понад 8 млн жінок та дівчат в Україні потребуватимуть гуманітарної допомоги

Отримувати новини - введіть свій e-mail:

У 2024 році понад 8 млн жінок та дівчат в Україні потребуватимуть гуманітарної допомоги Друк
Четвер, 07 березень 2024 13:08

Два роки повномасштабної війни в Україні забрали тисячі життів, спричинили незліченні руйнування, змусили мільйони людей покинути свої домівки, травмували ціле покоління, розділили сім’ї та громади і спустошили економіку.

За підрахунками, Україна протягом наступного десятиліття потребуватиме 486 мільярдів доларів США на відбудову та відновлення. Ця війна, як і всі війни, завдає великої шкоди жінкам і дівчатам.

Від початку російського повномасштабного вторгнення, за підрахунками, 3238 жінок та дівчат було вбито, 4872 було поранено. Жінки становлять 56% із приблизно чотирьох мільйонів внутрішньо переміщених осіб. Прогнози на цей рік похмурі: жінки та дівчата складають 56% тих, хто потребуватиме гуманітарної допомоги (а це приблизно 8 мільйонів жінок та дівчат). Нескінченні атаки на жінок, які позбавляють їх засобів до існування, є неприйнятними. 

Настає трагічна друга річниця повномасштабного вторгнення, і жінки в Україні постають перед посиленими складнощами в доступі до безпеки, правосуддя, соціальних послуг, послуг з підтримки психічного, сексуального та репродуктивного здоров’я, працевлаштування тощо. 

72% серед осіб зі статусом безробітних – жінки. Війна також загострила ризик гендерно зумовленого насильства, зокрема сексуального насильства, пов’язаного з конфліктом, торгівлі людьми та насильства з боку інтимного партнера.

Незважаючи на безпрецедентні складнощі війни, жінки стали опорою економіки України. Наразі кожен другий бізнес в країні започатковують жінки. Лише у 2023 році українки очолили понад 10 тисяч нових компаній. 

У Збройних силах України служать понад 62 000 жінок, з них військовослужбовиць – 43 479, і понад 5 000 жінок безпосередньо в зоні бойових дій. 

«Жінки продовжують відчувати наслідки цієї війни, вони потребують підтримки, безпеки та понад усе – миру.  Українські жінки продемонстрували надзвичайну стійкість та витривалість. ООН Жінки та я особисто захоплюємося українками та залишаємося солідарними з кожною, хто підтримує свою сім'ю, громаду та країну, чи то через надання гуманітарної допомоги, чи то через лідерство, чи то через внесок у відновлення та реконструкцію», – наголосила Сабіна Фрайзер, Представниця ООН Жінки в Україні. 

Жінки та жіночі організації відіграють величезну роль у наданні гуманітарної допомоги, підтримці своїх громад та підтримці економіки. 

«Як внутрішньо переміщена особа та професійна психологиня, я допомагаю іншим жінкам подолати їхні проблеми, зокрема вимушене переселення, насильство та безробіття. Я координую проєкт у м. Самбір, де ми організовуємо різноманітні заходи, зокрема психологічні та психотерапевтичні групи, мистецькі заняття та заняття з англійської мови», – розповідає Анастасія Пирогова з організації «Жіночі перспективи», однієї з 40 організацій громадянського суспільства, яким надає підтримку структура ООН Жінки. 

Структура ООН Жінки працює в Україні, серед іншого, і в сфері гуманітарного реагування: у 2023 році ООН Жінки в Україні підтримали понад 45 000 жінок і дівчат, а також приблизно 100 000 осіб,  членів їх родин, через надання безпосередньо гуманітарної допомоги, психологічної, правової допомоги та перенаправлення до соціальних служб. 

ООН Жінки скерували приблизно 10,6 мільйонів доларів США на підтримку жінок та жіночих громадських організацій по всій країні. Також тісно співпрацюють з Урядом і громадянським суспільством для подальшого просування законів і політики на підтримку гендерної рівності та розширення прав і можливостей жінок. Економічні права та можливості жінок також посилюються завдяки допомозі з відновленням засобів до існування, розвитку навичок, підтримці бізнесу та доступу до працевлаштування в рамках таких ініціатив, як Виставка жіночого підприємництва (EXPO 2023). Попри тривалу війну, жінки в Україні активно рухаються вперед, щоб створити більш гендерно рівне суспільство й заслуговують на нашу підтримку.

 

За матеріалами – ООН в Україні