Головна Новини Головні новини «Жити, щоб навчати» – збірка вчительських історій про війну

Отримувати новини - введіть свій e-mail:

«Жити, щоб навчати» – збірка вчительських історій про війну Друк
Понеділок, 26 лютий 2024 10:19

Національна премія Global Teacher Prize Ukraine презентувала збірку про неймовірних і незламних українських освітян, які проживають різні досвіди війни та чинять спротив російським окупантам. 

«Жити, щоб навчати» – це 80 вчительських історій про війну, що стали символічним підсумком року незламності та змін. У збірці закарбовані щоденні подвиги освітян з усієї країни: Харківщини та Київщини, Львівщини та Херсонщини, Чернігівщини, Донеччини та інших регіонів.

Героями збірки стали:

  • вчителі, які двічі втратили свій дім;
  • освітяни, які продовжують викладати під обстрілами;
  • педагоги, які боронять освіту на фронті;
  • вчителі з досвідом викладання на окупованій території;
  • герої, які тримають тил;вчителі, які дбають про українську освіту за кордоном

Сотні зруйнованих обстрілами шкіл, тисячі окупованих проповідниками «російського світу» міст і сіл, мільйони травмованих звуками вибухів дітей… Саме таким був перший рік повномасштабного російського вторгнення для української освіти. Проте, попри всі випробування «вогнем і мечем», вона вистояла та стає сильнішою. Усе – завдяки самовідданим українським учителям, які продовжували та продовжують викладати в екстремальних умовах, часто ризикуючи найдорожчим, що в них є, – своїм життям.

Герої збірки – це українські освітяни, які продовжували та продовжують викладати в екстремальних умовах, часто ризикуючи найдорожчим, що у них є – своїм життям. Завдяки цим людям освітній процес в Україні продовжується, попри всі виклики війни.


 


Довідково

Збірку створено в межах проєкту «Global Teacher Prize Ukraine» ГС «Освіторія» та за підтримки проєкту «Програма сприяння громадській активності «Долучайся!», що фінансується Агентством США з міжнародного розвитку (USAID) та здійснюється Pact в Україні. Зміст збірки є винятковою відповідальністю Pact та його партнерів і не обов’язково відображає погляди Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) або уряду США.

Розповіді, зібрані у книжці, правдиві та унікальні. Про деякі з них команда дізналася завдяки конкурсу історій, організованому Global Teacher Prize Ukraine. Решту – записано під час інтерв’ю з учителями, про яких уже неодноразово говорили українські та закордонні ЗМІ.


                                                        Пресслужба Профспілки працівників освіти і науки України