Головна Новини Головні новини День затвердження Державного Герба України

Отримувати новини - введіть свій e-mail:

День затвердження Державного Герба України Друк
Понеділок, 19 лютий 2024 15:09

Під знаком Тризуба обороняли Українську Народну Республіку, він був на нагородах і листівках Української повстанської армії, на лацканах піджаків учасників багатотисячних мітингів проти комуністичного тоталітарного режиму наприкінці 80-х – 19 лютого в Україні відзначають День Державного Герба.

19 лютого 1992 року, Верховна Рада України затвердила тризуб як Малий герб України, визначаючи його головним елементом великого Державного Герба України. Ним став золотий Тризуб на синьому щиті – національний символ українців часів визвольних змагань XX століття.

Варто пам'ятати:

  • Тризуб має тисячолітню історію. У давні часи це був знак князівського роду Рюриковичів – правителів Русі.
  • У часи Української Народної Республіки Тризуб затверджено державним гербом України, що підкреслює спадкоємність із попередніми періодами української історії.
  • У ХХ столітті Тризуб став символом боротьби українців за незалежність. Радянська тоталітарна система затаврувала його як «націоналістичний знак». Використання Тризубу в СРСР заборонялося, «винуватців» жорстко карали.
  • Відновивши незалежність у 1991 році та обравши Тризуб державним гербом, Україна продемонструвала наслідування традицій Української Народної Республіки.
  • Російська агресія в Криму і на сході України розпочалася із знищення Тризуба як маркера української ідентичності.
  • Тризуб об’єднує українських патріотів, які сьогодні захищають наш суверенітет і територіальну цілісність України.
  • Для українців у всьому світі Тризуб символізує зв’язок із Батьківщиною.                                     Протягом багатьох століть герб став об'єднавчим символом для українців, даруючи їм силу. Український тризуб втілює єдність поколінь, уособлює прагнення українського народу до власної державності, єдності та незалежності. І сьогодні цей символ вирує на наших прапорах і зброї, ставши втіленням стійкості та могутнього опору окупанту.

    Шануймо наші державні символи! Не дамо нікому знищити, загарбати нашу Українську волю, силу духу та нашу незалежність!

     

    За матеріалами – Український інститут національної пам'яті