Головна Новини Головні новини Затверджено Національний план спільних дій щодо відзначення Дня охорони праці у 2024 році

Отримувати новини - введіть свій e-mail:

Затверджено Національний план спільних дій щодо відзначення Дня охорони праці у 2024 році Друк
П'ятниця, 16 лютий 2024 13:30

Проблеми неформальної економіки, незадекларованої праці, виробничого травматизму в умовах повномасштабної війни наносять невиправної шкоди обороноздатності країни та економіці. Подолати ці явища самостійно не під силу жодному державному органу. Тільки поєднавши зусилля  всіх сторін соціального діалогу можливо досягти прогресу у зниженні рівня незадекларованої праці та травматизму на виробництві.

На черговому засіданні Міжвідомчої робочої групи з питань узгодження спільних дій щодо зменшення рівня незадекларованої праці, у тому числі у неформальному секторі економіки, та виробничого травматизму і напрацювання шляхів їх реалізації затверджено Національний план спільних заходів щодо зниження рівня незадекларованої праці та виробничого травматизму на 2024 рік.

Цьогорічний Національний план передбачає не лише проведення інформаційних та інспекційних заходів органами Держпраці із залученням інших державних органів. Наразі прийнято спільне рішення щодо вивчення проблеми незадекларованої праці, цифровізації процесів моніторингу стану укладення трудових договорів з метою оцінки ризиків використання праці працівників без оформлення трудових відносин.

  Особлива увага приділена питанням безпеки та здоров’я працівників на роботі, підвищенню якості розслідування нещасних випадків, запобіганню прихованому виробничому травматизму, сприянню створення на рівні роботодавців здорових умов праці для зміцнення психічного здоров’я працівників та підвищення обізнаності суспільства з питань безпечної організації роботи.

Також, на засіданні Міжвідомчої робочої групи  затверджено План заходів з відзначення Дня охорони праці у 2024 році, складений на підставі пропозицій членів робочої групи, зокрема й представників ФПУ.

Планом передбачається проведення низки заходів, спрямованих на привернення  уваги та підвищення рівня обізнаності суспільства з питань охорони праці, зокрема це проведення онлайн – конкурсу «Мистецтво безпеки праці», інформаційних кампаній, масових заходів круглого столу тощо.

Держпраці закликає членські організації ФПУ спільно із соціальними партнерами долучитися до реалізації заходів Національного плану спільних заходів та Плану заходів з відзначення Дня охорони праці у 2024 році.

За матеріалами – Держпраці, ФПУ