Головна Новини ЦК Українсько-словацький міжнародний семінар

Отримувати новини - введіть свій e-mail:

Українсько-словацький міжнародний семінар Друк
Середа, 21 червень 2017 12:55
19 – 21 червня 2017 року в місті Ужгород відбувся міжнародний українсько-словацький семінар «Досягнення та виклики профспілок освіти».

Профспілку працівників освіти і науки України представляли члени президії ЦК Профспілки на чолі з Головою Профспілки Георгієм Трухановим. Зі сторони Словацької Республіки участь у роботі заходу взяли Голова Профспілки працівників освіти і науки Словаччини Павел Ондек, його заступники з питань початкової, вищої школи та голови організації у регіонах та ВНЗ.

У перший день свого візиту на Закарпаття лідери українських та словацьких профспілок відвідали Ужгородський Національний університет.

Зокрема, у залі Наукової бібліотеки відбулася зустріч із проректором із науково-педагогічної роботи Мирославою Лендьел, яка рада була привітати гостей в найбільшому університеті регіону. Адже УЖнУ входить до переліку великих ВНЗ і в національному масштабі – має у своїй структурі 20 факультетів, де навчається понад 14 тисяч студентів різних національностей.

Далі вона презентувала міжнародну співпрацю вишу – міжнародні угоди, членство в Асоціації європейських університетів, Конференції ректорів Дунайського регіону тощо.

Водночас делегацію зі Словаччини зустрічали й на словацькому відділенні філологічного факультету університету. Проректор разом із завідувачем профільної кафедри професором Світланою Пахомовою вітали гостей із сусідньої країни й у цьому підрозділі вишу і ознайомили з його роботою.

Наступним пунктом програми семінару стала перша і єдина в Україні ужгородська спеціалізована ЗОШ І–ІІІ ступенів №4 зі словацькою мовою навчання та Центр словацької культури. Гості ознайомилися з діяльністю центру, поспілкувалися з його викладачами та вихованцями.

Другий день заходу мав формат спілкування за круглим столом та презентації систем освіти сусідніх країн та діяльності профспілок України та Словаччини.

Розпочинаючи роботу Голова Профспілки працівників освіти і науки Георгій Труханов підкреслив, що словацько-українські зв'язки мають не лише спільний кордон у 100 кілометрів, а й давні дружні традиції.

«Сьогодні Словаччина – це наш близький і добрий сусід, повноправний член Європейського Союзу, НАТО, одна з найбільш розвинених країн Центрально-Східної Європи. Словаччина допомагає і передає Україні свій досвід європейської та євроатлантичної інтеграції. І ми, освітяни, маючи спільні історичні передумови, раді можливості обмінятися досвідом діяльності профспілок під час тотальних реформ в країні, досвідом захисту прав та інтересів своїх членів у нових умовах», – наголосив він.

Далі Георгій Труханов розповів про напрями роботи Профспілки на сучасному етапі – соціальний захист членів профспілок, форми соціального партнерства та окреслив виклики, які є в системі освіти.

У свою чергу Голова профспілки працівників освіти і науки Словаччини Павел Ондек розповів про систему освіти Словаччини, зміни у законодавстві, статус учителя у суспільстві та діяльність профспілки. Зокрема, зазначив, що сьогодні триває процес переговорів із владою щодо підняття заробітної плати педагогам та непедагогічним працівникам.

Колеги з обох сторін доповнювали доповіді голів, акцентуючи увагу на різних аспектах діяльності профспілок.

Урочистим завершенням семінару стало підписання Угоди про співпрацю між профспілками освіти України та Словаччини.

Свої підписи під документом поставили Георгій Труханов та Павел Ондек.

Голова освітянської профспілки України зазначив, що підписання Угоди про співпрацю між організаціями сприятиме зміцненню зв’язку, від чого виграватимуть як працівники освіти, так і учні й студенти по обидва боки кордону. Адже чимало українських студентів вже навчаються в словацьких вузах, де їх приваблює спорідненість мов, близькість України, можливість здобути якісну європейську освіту.

На завершення Георгій Труханов додав: «Саме в Ужгороді 11 червня цього року президент України Петро Порошенко разом із президентом Словацької республіки Андреєм Кіскою відкрили символічні двері у Європу – безвіз. А ми сьогодні з Павелом Ондеком відкриємо нову сторінку в історії взаємовідносин між профспілками освітян наших країн».