Головна Новини ЦК VII з’їзд Федерації профспілок України: підбито підсумки роботи за п’ять років

Отримувати новини - введіть свій e-mail:

VII з’їзд Федерації профспілок України: підбито підсумки роботи за п’ять років Друк
П'ятниця, 25 березень 2016 09:43
24 березня 2016 року у Києві відбувся VII з’їзд Федерації профспілок України – найчисельнішого національного профоб’єднання, що об’єднує у свої лавах 6,4 мільйонів членів профспілок.

У роботі з’їзді взяли участь понад тисячу учасників – 619 делегатів від 43 всеукраїнських профспілок та усіх регіональних профоб’єднань, представники СПО сторони роботодавців на Національному рівні, Кабінету Міністрів України, міністерств і відомств, керівники об’єднань роботодавців, представники МОП, Національної служби посередництва і примирення, міжнародні делегації національних профцентрів Азербайджану, Білорусі, Казахстану, Молдови, Німеччини, Польщі, Туреччини, Бельгії.

Також були запрошені народні депутати України, керівники політичних Фракцій у Верховній Раді України, відповідальні працівники Адміністрації Президента України, Верховної Ради України, Національний координатор МОП в Україні, партнери ФПУ з міжнародних профцентрів Європейської конфедерації профспілок, Пан’європейської регіональної ради.

Профспілка працівників освіти і науки України була представлена 160 делегатами на чолі з Головою Профспілки Георгієм Трухановим.

Форум профспілок – це публічна трибуна для всебічного аналізу діяльності та подальшого розвитку не тільки Федерації профспілок України, а й усього національного профспілкового руху.

Основні теми виступів визначалися європейським вибором України, необхідністю забезпечення сталого економічного розвитку суспільства та підвищення життєвого рівня населення. Все це вимагає консолідованих дій усіх учасників соціально-трудових відносин, підвищення ефективності соціального діалогу між профспілками, роботодавцями та владою на всіх рівнях. Тому відверта розмова про наболіле, яка відбулася на форумі, діагностувала зони соціальної несправедливості та порушень конституційних, трудових та соціальних прав людей, які потребують негайного та ефективного втручання профспілок.

Делегати з’їзду заслухали звіт Голови ФПУ Григорія Осового про роботу з квітня 2011 року – березень 2016 року та обговорили зроблене організацією в цьому періоді, окреслили позитиви й те, чого зробити не вдалося. У виступах звучала і конструктивна критика однобокого соціального діалогу, і поради як ефективно протидіяти відкритому наступові на трудові й соціальні права спілчан.

У обговоренні доповіді делегати VII з’їзду наголошували, що не вдалося реалізувати на практиці європейські процедури ведення соціального діалогу для вирішення проблем у сфері праці, внаслідок провадження Урядом політики «жорсткої економії».

Ділові й конструктивні пропозиції до подальших дій ФПУ пролунали у виступах від Профспілки освітян. Так, проблемні питання молоді у профспілках озвучила Світлана Білецька – голова первинної профспілкової організації студентів Харківського національного педагогічного університету ім. Г.С. Сковороди. У виступі Світлана Білецька зокрема підкреслила, що саме молодь є рушієм будь-яких змін. Вона активна, мобільна й готова сьогодні долучатися до модернізації профруху, але її голос потрібно чути, підтримувати й давати можливість проявити себе.

Сергій Пугачов, голова Вінницької обласної організації Профспілки, чітко окреслив виклики, які стоять сьогодні перед освітянською галуззю – скорочення видатків на освіту, реформи за рахунок урізань, закриття навчальних закладів через оптимізацію, змінене фінансування системи професійно-технічної освіти тощо. А вирішення проблем і протистояння непродуманим реформам – справа честі усього профспілкового загалу й потребує консолідації сил на національному рівні. І Федерація профспілок має стати координатором рішучих дій, потужним штабом, який би мав вагу й силу повести за собою профспілки усіх галузей.

Обговоривши доповідь Голови ФПУ VII З’їзд підбив підсумки діяльності ФПУ й прийняв Стратегію діяльності федерації на 2016-2021 роки «Європейський вибір», яка визначає пріоритетні завдання на перспективу, для розвитку ФПУ та її членських організацій.

Далі відбулися вибори голови ФПУ. Було зареєстровано п’ять кандидатів: діючий Голова – Григорій Осовий, заступник голови ФПУ – Сергій Кондрюк, голова Тернопільської обласної ради профспілок – Андрій Присяжний, Голова Київської міської організації Профспілки – Олександр Яцунь, Голова профспілки таксистів України – Василь Попик.

Головою ФПУ на новий термін шляхом таємного голосування більшістю голосів було обрано Григорія Осового. Заступниками Голови ФПУ стали Євгеній Драп’ятий та Володимир Саєнко.

 

Прес-служба Профспілки працівників освіти і науки України