Головна Новини ЦК Президія ФПУ підтримала студентську акцію «Профспілки. Боротьба за Україну»

Отримувати новини - введіть свій e-mail:

Президія ФПУ підтримала студентську акцію «Профспілки. Боротьба за Україну» Друк
П'ятниця, 26 лютий 2016 09:13
У сучасних складних політичних та соціально-економічних умовах значно зростає роль профспілок як представників законних прав та інтересів працюючої людини, який неухильно відстоює принципи соціальної справедливості, відповідальності влади та роботодавців перед працівниками.

Тому сьогодні на професійні спілки та їх актив покладають свої сподівання та очікування вирішення найактуальніших та гострих проблем мільйони членів профспілок.

Про це говорили учасники засідання Президії Федерації профспілок України, що відбулося 24 лютого 2016 року у приміщенні Міжнародного центру культури і мистецтв профспілок. Вів засідання Голова СПО об’єднань профспілок, Голова ФПУ Григорій Осовий.

Захід відбувся напередодні VІI з’їзду Федерації профспілок України, який відбудеться 24 березня цього ж року. Тому більшість питань було пов’язано саме з проведенням цього профспілкового форуму та рішень, які будуть на ньому прийматися.

Так, члени Президії розглянули та обговорили наступні аспекти діяльності – «Про робочі органи VII З’їзду Федерації профспілок України», «Про проект змін до Статуту Федерації профспілок України», «Про проект постанови VІІ З’їзду ФПУ «Про Звіт Ради Федерації профспілок України про роботу з квітня 2011 року – березень 2016 року» та інші.

Гостра дискусія розгорнулася навколо питання про підтримку акції Профспілки працівників освіти і науки України «Профспілки. Боротьба за Україну». Вона була викликана ситуацією навколо перспективи ухвалення Верховною Радою законопроекту № 3474 «Про внесення змін до Закону України «Про професійні спілки, їх права та гарантії діяльності» (щодо діяльності студентських профспілок)».

З означеного питання виступив голова Профспілки працівників освіти і науки України Георгій Труханов. Він, зокрема наголосив, що цей законопроект містить низку положень, які обмежують права студентів, діяльність самих студентських профспілкових організацій, а окремі його норми суперечать міжнародному законодавству.

Георгій Труханов поінформував про солідарну підтримку європейських профспілок – лист Директора Європейського комітету профспілок освіти Мартіна Рьомера Голові Верховної Ради України Володимиру Гройсману. У листі було наголошено, що запропоновані зміни стануть втручанням у самоуправління профспілок. І на думку ЄКПО, це серйозне порушення демократичного розвитку в Україні. Адже відповідно до погоджених стандартів МОП, уряди не мають права обмежувати членство в профспілках чи вимагати зміни їх статутів.

До обговорення долучилися колеги з інших всеукраїнських профспілок та Молодіжної ради ФПУ.

Розглянувши хід реалізації ініціативи Профспілки працівників освіти і науки України щодо проведення акції «Профспілки. Боротьба за Україну» Президія Федерації професійних спілок України постановила підтримати акцію щодо збору підписів студентів у боротьбі за свої права та гарантії.

Також колегіальний орган вирішив звернутися до Президента України щодо недопущення порушень прав громадян щодо створення професійних спілок і членства в них для захисту своїх інтересів, які передбачені Конституцією України, Законами України, Загальною декларацією прав людини, Конвенцією МОП №87 «Про свободу асоціації та захист права на організацію» та втручання державних органів у діяльність профспілок.

На завершення засідання президії учасники були проінформовані про стан профспілкового руху та статистичні звіти всеукраїнських профспілок та профоб’єднань за 2015 рік, про ситуацію у сфері загальнообов’язкового державного соціального страхування та стан врегулювання розбіжностей щодо проекту Генеральної угоди. За усіма названим питаннями Президія прийняла відповідні постанови.

 

За матеріалами Федерації профспілок України