Головна Новини ЦК Інформаційні технології – складова професії вчителя 21-го століття

Отримувати новини - введіть свій e-mail:

Інформаційні технології – складова професії вчителя 21-го століття Друк
П'ятниця, 05 лютий 2016 10:46
Європейський комітет профспілок освіти офіційно приєднався до Великої коаліції за працевлаштування у сфері інформаційних технологій.

Велика коаліція – це ініціатива, що реалізується Європейською Комісією, з метою «сприяння співпраці між бізнесом та сферою освіти, державним та приватним сектором, для того щоб привернути увагу молодих людей до навчання в сфері інформаційних технологій, а також для перепідготовки безробітних».

У 2015 році в Європі нестача кваліфікованих кадрів в сфері інформаційних технологій склала приблизно 900 тисяч спеціалістів.

ЄКПО є першою організацією профспілок, що приєдналась до Великої коаліції Європейської комісії, учасниками якої, на сьогоднішній день, є такі компанії, як Adobe, Google і Microsoft, а також організації, такі як Європейська мережа шкіл та Інститут цифрового лідерства. У свої заявах про приєднання усі вони взяли на себе різні зобов’язання, переслідуючи різні цілі та різні політичні теми, наприклад «Навчання, яке відповідає вимогам працевлаштування у сфері інформаційних технологій», «Сертифікація», «Інноваційне навчання і викладання, мобільність та підвищення інформованості».

Прагнучи, щоб профспілки вчителів і працівники освіти на всіх рівнях перебували на передньому краї інновацій в освіті і в педагогічній професії, у своїй заяві про приєднання до Великої коаліції ЄКПО підтримав наступні пріоритети: «Інноваційне навчання і викладання» (кінцевою метою якої для студентів є отримання необхідних навичок для безперервного навчання) та «Підвищення інформованості» (для залучення молодих людей до ІКТ, з метою сприяння отримання перспективної роботи та гідних умов праці як для жінок, так і для чоловіків).

З метою вирішення проблеми нестачі спеціалістів з інформаційних технологій в Європі та заповнення відповідних вакансій в усіх галузях промисловості, ця ініціатива спрямована на забезпечення внеску державного сектору в таких аспектах, як якісне викладання, академічна свобода, а також інклюзивна та безкоштовна якісна освіта для всіх.

Вчителі у Європі зіштовхуються з проблемами у використанні цифрових технологій у своїй повсякденній роботі. Сучасне інформаційно-комунікаційне обладнання та навчання правильному використанню цифрових технологій в навчальних закладах, що готують вчителів, стане ще більш актуальним у майбутньому.

ЄКПО бажає підтримати вчителів у вирішенні цих проблем, що дозволить студентам отримати необхідні навички для ринку праці, а також високоякісну освіту, яка дасть змогу навчатися протягом усього життя.

Ґрунтуючись на резолюції Конференції ЄКПО щодо формування професії вчителя 21-го століття, ЄКПО створив робочу групу під головуванням Оділь Кордельє, члена Бюро ЄКПО, до складу якої увійшли вісім експертів у сфері інновацій та інформаційних технологій в освіті з членських організацій ЄКПО з Австрії, Кіпру, Німеччини, Нідерландів, Польщі, Португалії, Румунії та Швеції. Ця робоча група розробляє політичну стратегію «Вчительська професії 21-го століття і використання інформаційних та комунікаційних технологій (ІКТ)».

Документ базуватиметься на дослідженні таких тем: інформаційне суспільство та його вплив на освіту; якісне викладання, навички – компетенції викладацького персоналу; привабливість професії, в тому числі початкова підготовка вчителів та безперервний професійний розвиток; сприяння ІКТ в освіті в рамках соціального діалогу/колективних договорів.

Міжнародний відділ ЦК Профспілк