Головна Новини ЦК Консультативна нарада щодо роботи з організації попереджувальних акцій протесту

Отримувати новини - введіть свій e-mail:

Консультативна нарада щодо роботи з організації попереджувальних акцій протесту Друк
Середа, 12 серпень 2015 13:57
Якою має бути позиція профспілок в сучасних умовах, коли в країні різко погіршується рівень життя, зменшуються реальні зарплати та пенсії, дуже швидко зростає заборгованість по виплатам заробітної плати? Якими мають бути форми та методи дій профспілок, їх роль підвищенні ефективності вирішення наболілих проблем, що турбують людину праці?

Ці та інші актуальні питання були головними під час консультативної наради щодо підготовчої роботи з організації попереджувальних акцій протесту, страйків, що відбулася 11 серпня 2015 року.

Питання обговорювали члени СПО об’єднань профспілок, керівники членських організацій та структурних підрозділів ФПУ. Від Профспілки працівників освіти і науки України участь у роботі наради взяла заступник Голови Профспілки Любов Гарбаренко.

Вів засідання Перший заступник Голови СПО об’єднань профспілок, заступник Голови ФПУ Сергій Кондрюк.

Нарада відбувалася в рамках виконання рішення СПО об’єднань профспілок «Про результати роботи примирних органів та подальші дії СПО об’єднань профспілок» від 14 липня 2015 року в частині здійснення всеукраїнськими профспілками підготовчої роботи з організації попереджувальних акцій протесту і проходила в форматі «мозкового штурму».

Так, Сергій Кондрюк охарактеризував соціально-економічну ситуацію в Україні, стан забезпечення конституційних, соціально-економічних та трудових прав членів профспілок й поінформував про своє бачення можливого ходу подій та сценаріїв подальшого наступу профспілок з метою захисту законних прав та інтересів людини праці.

Говорячи про можливе загострення соціально-економічної ситуації восени, Сергій Кондрюк підкреслив: профспілкам необхідно вже зараз ретельно до цього підготуватися, бути в авангарді працівників. За словами доповідача, для цього потрібно знати їхні думки та настрої. Також він наголосив, що страйк – не єдиний захід впливу на владу, щоб змусити її поважати людину праці й вести адекватну соціальну політику. І готуючись до страйків, профспілки мають шукати і альтернативні форми і методи громадського впливу.

На нараді було розглянуто досвід проведення акцій протесту, зокрема страйків, в країнах Євросоюзу з особливою увагою законодавчому забезпеченню у цієї сфері.

Насамкінець наради було прийнято рішення продовжити роботу з питань вивчення громадської думки щодо проведення активних дій, шляхом різних форм опитування, анкетування, онлайн-голосувань тощо.

Прес-служба Профспілки працівників освіти і науки України