Головна Новини ЦК Компослуги сільським педагогам-пенсіонерам

Отримувати новини - введіть свій e-mail:

Компослуги сільським педагогам-пенсіонерам Друк
Вівторок, 11 березень 2014 10:19
Чи забезпечується безоплатними комунальними послугами сільський педагог, якщо вже 3 роки перебуває на пенсії за вислугу років?

Частиною 4 статті 57 Закону України «Про освіту» в редакції від 23 березня 1996 року № 100/96-ВР з наступними змінами встановлено, що педагогічним працівникам, які працюють у сільській місцевості і селищах міського типу, а також пенсіонерам, які раніше працювали педагогічними працівниками в цих населених пунктах і проживають у них, держава відповідно до чинного законодавства забезпечує безплатне користування житлом з опаленням і освітленням у межах встановлених норм.

Законом України від 28.12.2007 р. № 107-VI «Про Державний бюджет України на 2008 рік та про внесення змін до деяких законодавчих актів України» було внесено зміни до зазначеної частини цієї статті, якими передбачалося, що пільги на безплатне користування житлом з опаленням та освітленням, надаються працівникам за умови, якщо розмір наданих пільг у грошовому еквіваленті разом із середньомісячним сукупним доходом працівника за попередні шість місяців не перевищує величини доходу, який дає право на податкову соціальну пільгу, у порядку, визначеному Кабінетом Міністрів України, та пенсіонерам за умови, якщо середньомісячний сукупний доход сім'ї в розрахунку на одну особу за попередні шість місяців не перевищує величини доходу, який дає право на податкову соціальну пільгу, у порядку, визначеному Кабінетом Міністрів України.

Але рішенням Конституційного Суду № 10-рп/2008 від 22.05.2008 зміни, внесені Законом № 107-VI визнано неконституційними.

Порядок забезпечення працівників бюджетних установ (закладів) безплатним користуванням житлом з опаленням і освітленням відповідно до пункту "ї" частини першої статті 77 Основ законодавства України про охорону здоров'я, частини четвертої статті 29 Основ законодавства України про культуру, абзацу першого частини четвертої статті 57 Закону України "Про освіту" затверджено наказом Міністерства праці та соціальної політики України, Міністерства освіти і науки України, Міністерства охорони здоров'я України, Міністерства культури і туризму України від 13 вересня 2006 року № 341/651/619/769, який зареєстровано в Міністерстві юстиції України 10 листопада 2006 р. за № 1193/13067.

Згідно з пунктом 2 Порядку право на безплатне користування житлом з опаленням і освітленням мають, зокрема, педагогічні працівники, які працюють у сільській місцевості і селищах міського типу і перелік посад яких затверджено постановою Кабінету Міністрів України від 14.06.2000 № 963 "Про затвердження переліку посад педагогічних та науково-педагогічних працівників" (із змінами); а також пенсіонери, які раніше працювали педагогічними працівниками в сільській місцевості і селищах міського і проживають у таких населених пунктах, мають відповідний стаж роботи не менше трьох років і на момент виходу на пенсію працювали на посадах педагогічних працівників.

При цьому передбачена умова, щоб на момент виходу на пенсію мала місце робота на відповідних посадах (для педагогічних працівників - це робота на педагогічних посадах). Але вимоги щодо виду пенсії не встановлено.

Порядком не встановлено також обмежень щодо реалізації права на безоплатне користування цими послугами залежно від отримуваного доходу.

Про застосування на даний час цього Порядку зазначається в пункті 1 постанови Кабінету Міністрів України від 23 квітня 2008 р. № 407 «Про порядок надання пільг, компенсацій та гарантій», яка набрала чинності з 1 травня 2008 року.

На запит Центрального комітету Профспілки працівників освіти і науки України щодо порядку надання державних гарантій педагогічним працівникам та пенсіонерам з їх числа в сільській місцевості і селищах міського типу відповідно до статті 57 Закону України «Про освіту» Міністерством освіти і науки України у листі від 27.02.2012 р. № 1/11-2527 «Щодо порядку надання державних гарантій, який регулюється нормативно-правовими актами» повідомляється, що дія постанови Кабінету Міністрів України від 31.03.2003 № 426 "Про затвердження Порядку надання пільг, компенсацій і гарантій працівникам бюджетних установ, військовослужбовцям, особам рядового і начальницького складу" не поширюється на пенсіонерів, які залишили роботу на посадах педагогічних працівників.

Такі пенсіонери повинні бути включені до Єдиного державного автоматизованого реєстру осіб, які мають право на пільги, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 29.01.2003 № 117 «Про Єдиний державний автоматизований реєстр осіб, які мають право на пільги».

Зазначений реєстр запроваджено з метою удосконалення обліку осіб, які мають право на пільги за соціальною ознакою.

За роз'ясненням Мінсоцполітики, до цього реєстру включається інформація про пенсіонерів, які мають право на пільги (у тому числі і тих, які працювали на педагогічних посадах).

Згадані гарантії пенсіонерам з числа педпрацівників надаються за рахунок субвенції з державного бюджету.

Порядок фінансування видатків місцевих бюджетів на здійснення заходів з виконання державних програм соціального захисту населення за рахунок субвенцій з державного бюджету затверджено постановою Кабінету Міністрів України від 04.03.2002 № 256 «Про затвердження Порядку фінансування видатків місцевих бюджетів на здійснення заходів з виконання державних програм соціального захисту населення за рахунок субвенцій з державного бюджету».

Головними розпорядниками коштів субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на надання пільг (гарантій) з житлово-комунальних послуг, на придбання твердого і рідкого пічного побутового палива, зокрема, і передбачених абзацом першим частини четвертої статті 57 Закону України "Про освіту" є управління праці та соціального захисту населення.

У листі також повідомляється, що в даний час існує суперечність між постановами КМУ № 530 від 28.05.2008 та № 426 від 31.03.2003 р., оскільки в першій постанові йдеться про межу розміром 900 грн. при наданні пільг, а в другій - про податкову соціальну пільгу, розмір якої щорічно змінюється шляхом відповідного розрахунку.

Рішенням Конституційного Суду ще від 22.05.2008 № 10-рп/2008 введення податкової соціальної пільги було визнано неконституційним. Тобто обидві постанови у зазначеній вище частині суперечать діючому законодавству.

Виходячи з викладеного, у 2012 (як і в попередні роки) гарантоване державою безоплатне користування житлом з опаленням і освітленням в межах встановлених норм для педагогічних працівників сільської місцевості, селищ міського типу, а також пенсіонерів з їх числа повинно реалізуватись у повному обсязі, оскільки постанови як підзаконні акти не можуть звужувати положень законів України, бо вони мають вищу юридичну силу.

Тож пенсіонерка, яка вийшла на пенсію за вислугу років з педагогічної посади навчального закладу сільської місцевості, має право на безплатне користування житлом з опаленням і освітленням за наявності стажу роботи не менше трьох років, незалежно від виду пенсії.

Ці гарантії забезпечуються в межах норм, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 01.08.96 № 879 «Про встановлення норм користування житлово-комунальними послугами громадянами, які мають пільги щодо їх оплати».

Зокрема, безоплатне освітлення житла надається у розмірі 30 кВт. год. на місяць незалежно від кількості осіб, які мають на це право.

У будинках, які обладнано електроопалювальними установками, використовується 28 кВт. годин електричної енергії на 1 кв. метр опалюваної площі на місяць в опалювальний період з розрахунку 21 кв. метр опалюваної площі на кожну особу, яка постійно проживає в житловому приміщенні і має право на знижку плати, і додатково 10,5 кв. метра на сім”ю. Природний газ, що використовується на опалення житла, надається з розрахунку на опалення 21 кв. метра опалюваної площі на кожну особу, яка постійно проживає в житловому приміщенні і має право на знижку плати, і додатково 10,5 кв. метра на сім’ю – 11 куб. метрів природного газу на 1 кв. метр площі на місяць в опалювальний період.

Щодо норм на тверде паливо, то вони затверджуються Радою міністрів Автономної Республіки Крим, обласними, Київською і Севастопольською міськими державними адміністраціями в межах бюджетних асигнувань, передбачених на ці цілі.

Місцеві органи влади мають право встановлювати збільшені норми на придбання твердого палива за рахунок коштів відповідних місцевих бюджетів розміру отримуваної пенсії.


Управління соціально-економічного захисту  ЦК Профспілки