Головна Новини ЦК Відповідальність роботодавців за ухилення від колективних переговорів

Отримувати новини - введіть свій e-mail:

Відповідальність роботодавців за ухилення від колективних переговорів Друк
Четвер, 05 вересень 2013 12:38
Статтею 17 Закону України «Про колективні договори і угоди» та статтею 41-1 Кодексу України про адміністративні правопорушення передбачена адміністративна відповідальність осіб, які представляють власників або уповноважені ними органи, за ухилення від участі в переговорах щодо укладення, зміни чи доповнення колективного договору, угоди, умисне порушення встановленого законодавством строку початку таких переговорів або незабезпечення роботи комісій з представників сторін чи примирних комісій у визначений сторонами переговорів строк у вигляді штрафу від трьох до десяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Зазначені особи несуть також дисциплінарну відповідальність аж до звільнення з посади.

Згідно статті 20 Закону порядок і строки накладення штрафів регламентуються Кодексом України про адміністративні правопорушення.

Протоколи про адміністративне правопорушення, передбачене статтею 41-1 КУпАП, мають право складати уповноважені особи Державної інспекції України з питань праці на підставі подання відповідної профспілкової організації. Справи за цією статтею розглядають судді районних, районних у місті, міських чи міськрайонних судів.

На звернення організаційних ланок Профспілки надаємо роз’яснення Державної інспекції України з питань праці про порядок притягнення до відповідальності роботодавців за ухилення від колективних переговорів щодо укладення, зміни чи доповнення колективного договору.

Завантажити додаток (1,3 Мб)

Юридичний відділ ЦК Профспілки