Головна Новини Головні новини Сьогодні українці вшановують рідну мову

Отримувати новини - введіть свій e-mail:

Сьогодні українці вшановують рідну мову Друк
Четвер, 09 листопад 2017 09:18

alt

9 листопада наша країна святкує День української писемності та мови. Цей день було започатковано Указом президента України № 1241/97 від 6 листопада 1997 року.

Також сьогодні, за православним календарем, вшановують пам’ять Преподобного Нестора-Літописця – послідовника Кирила і Мефодія. Вважається, що Нестор Літописець став прабатьком української писемної мови.

Існують версії, що раніше на території України застосовували кілька видів писемності, деякі з них використовували грецьку абетку або латиницю. Сучасний алфавіт української мови здебільшого складається з аналогів грецьких літер і декількох слов’янських знаків, однак раніше, крім кирилиці, використовувалася так звана глаголиця.

Цього дня, це вже стало традицією, що в День української писемності та мови, традиційно проходить Радіодиктант національної єдності. Ця акція була розпочата в 2000 році і ось уже 17 років щороку всі бажаючі можуть продемонструвати свою єдність з тими, хто любить і шанує українське слово.

Традиційно акцію організовує Українське радіо. Утім, радіодиктант давно вийшов за межі Хрещатика, 26 і об’єднує не лише шанувальників української мови в рідній країні, алей далеко за її межами. Листи з диктантом надсилають не лише слухачі з усіх областей України, а й з-за кордону: Білорусі, Молдови, Німеччини, Бельгії та інших країн.

Радіодиктант національної єдності традиційно звучатиме на Першому каналі Українського радіо з 12.00. Текст читатиме доцент Київського університету ім. Б. Грінченка, автор підручників і посібників із української мови  Олександр Авраменко.

Девіз цьогорічного радіодиктанту – «Нас багато. Ми різні. Але нас об’єднує спільна мета».

«Із року в рік, радіодиктант об’єднує українців із різних куточків світу. Для Українського радіо – це знакова подія. Щороку зростає кількість і географія учасників радіодиктанту. Але саме зараз, у час війни на Сході України та анексії Криму, радіодиктант може стати одним з об’єднавчих елементів всередині країни.  У цей день вся Україна увімкне радіоприймачі і візьме участь в акції, яка дасть можливість громадянам самоідентифікуватися», – підкреслив генпродюсер Українського радіо Дмитро Хоркін.

Запрошуємо долучитися до Радіодиктанту національної єдності, вшанувати рідну мову та стати частинкою великої української родини!