Головна Новини Головні новини Міжнародна профспілкова сертифікаційна програма в Анкарі

Отримувати новини - введіть свій e-mail:

Міжнародна профспілкова сертифікаційна програма в Анкарі Друк
Четвер, 02 листопад 2017 11:36

З 18 вересня до 6 жовтня 2017 року в Анкарі пройшла Міжнародна профспілкова сертифікаційна програма з обміну досвідом між молодими профспілковими активістами. Її організаторами виступила Профспілка працівників освіти Туреччини EĞİTİM-BİR-SEN, що є найчисельнішою профспілкою освітян Туреччини та представляє інтереси 450 тисяч членів із 1,1 млн працівників освіти країни, спільно з Інститутом державного управління Туреччини та Близького Сходу (TODAIE).

Організатори мали за мету надати учасникам можливість ознайомитися з поточними досягненнями освітянського профспілкового руху, обговорити та обмінятися ідеями та досвідом в контексті профспілкового руху, а саме, з питань залучення нових членів, навичок ведення переговорів, запобігання дитячої праці, залучення до роботи міжнародних організацій, безробіття серед молоді тощо, а також представити досвід і досягнення профспілкового руху Туреччини.

У програмі взяли участь представники профспілок освіти з 21 країни світу: України, Туреччини, Білорусі, Литви, Чехії, Боснії і Герцеговини, Румунії, Косово, Алжиру, Сомалі, Тунісу, Сенегалу, Малі, Чаду, Нігеру, Марокко, Таїланду, Індонезії, Кувейту, Таджикистану, Судану.

Нашу країну представила Мар’яна Матвійчук, спеціаліст з інформаційно-аналітичного забезпечення Волинської обласної організації Профспілки працівників освіти і науки України, яка також займається активною громадською роботою.

Під час офіційного відкриття програми учасників привітав ректор університету TODAIE професор Онур Ендер Аслан. Він підкреслив: «Ціль програми полягає в тому, щоб поліпшити ситуацію, що стосується профспілкового руху у світі, налагодити співпрацю, полегшити обмін інформацією та поділитися досвідом роботи».

Вітальне слово виголосив голова Профспілки працівників освіти Туреччини EĞİTİM-BİR-SEN Алі Ялчин. У своєму виступі він наголосив: «Сьогодні ми тут з професором Онуром Ендером Асланом, щоб організувати нову навчальну програму. З її допомогою ми піднімемо солідарність з нашими партнерами і поділимося досвідом з іншими Профспілками світу. Для нас важливо створити міцну дружбу між народами».

Робота міжнародної профспілкової сертифікаційної програми загалом була розрахована на три тижні.  Перший тиждень програми був насиченим і пізнавальним. Професор Алі Мурат Беркер виступив з лекцією «Міжнародна міграція та її розвиток у світі». Учасники відвідали офіс Профспілки освітян Туреччини, ознайомилися із структурою та напрямами роботи організації. Свою діяльність в країні також представила Міжнародна організація праці.

Впродовж усього тижня у кожного учасника програми була можливість презентувати свою країну, ознайомити з національною системою освітою та діяльністю відповідної профспілки. Мар’яна Матвійчук акцентувала увагу на основних аспектах роботи Профспілки працівників освіти і науки України, також розповіла про діяльність Волинської обласної організації Профспілки та поділилася власним досвідом роботи.

Не менше цікавим став другий тиждень програми, адже щодня проводилися лекції провідних професорів. Одним з них був Газі Доган, викладач історії в університеті, який став одним із ініціаторів проекту.

Учасники програми також відвідали профспілкові, навчальні та адміністративні заклади. Так, 25 вересня представники країн завітали у  Türkiye Büyük Millet Meclisi (Великі національні збори Туреччини) – Парламент Туреччини, де поспілкувалися із депутатом Латіфом Селві, що представляє Профспілку освітян у Парламенті.

Пізнавальною стала екскурсія у школу Sehit Omer Halisdemir, де учасники відвідали уроки біології та англійської мови. Навчальний заклад вразив сучасним обладнанням та способом організації навчального процесу.

У рамках програми було організовано візит до Конфедерації профспілок державного сектору Memur-Sen, де представники ознайомилися з діяльністю організації та поспілкувалися з її головою Алі Ялчином. Варто зауважити, що до складу Конфедерації профспілок державних службовців Memur-Sen входить 12 профспілок, серед яких і EĞİTİM-BİR-SEN (Профспілка освітян) є найчисельнішою. Memur-Sen нараховує майже 2,5 мільйони профспілчан.

Учасники заходу також мали можливість ознайомитися з роботою Міністерства освіти Туреччини, зокрема його міжнародною діяльністю. Стало приємною несподіванкою почути, що міністерства наших країн співпрацюють. Зокрема, Міністерство освіти Туреччини сприяє вивченню турецької мови та культури в університетах України.

Наймасштабніший захід, на якому довелося побувати учасникам була Національна конференція, організована Memur-Sen та EĞİTİM-BİR-SEN в Стамбулі. З доповіддю про діяльність Профспілки освітян та Конфедерації профспілок державного сектору Туреччини виступив голова, після чого запрошені гості працювали над проблемними питаннями.

За словами організаторів конкурсу, в перспективі планується проведення другого етапу програми задля підписання спільного меморандуму про співпрацю між країнами.

Справжнім подарунком для учасників програми було знайомство із культурною спадщиною Туреччини. Профспілчани відвідали друге за величиною у світі солоне озеро Туз, прекрасну долину Каппадокію, а також насолодилися красою історичних пам’яток Стамбулу.

6 жовтня відбулося урочисте закриття програми. Учасникам вручили сертифікати про успішне проходження «Міжнародної профспілкової сертифікаційної програми». Кожен здобув великий багаж знань про діяльність профспілок освітян в 21 країні світу, і в майбутньому зможе поділитися цим унікальним досвідом у своїй власній країні. «Міжнародна профспілкова сертифікаційна програма» в Анкарі стала запорукою дружніх відносин, що будуть мати розвиток у майбутньому!

Мар’яна Матвійчук, учасниця програми обміну, 

Волинська обласна організація Профспілки