Головна Новини Головні новини Сьогодні відзначається Міжнародний день грамотності

Отримувати новини - введіть свій e-mail:

Сьогодні відзначається Міжнародний день грамотності Друк
П'ятниця, 08 вересень 2017 15:13

Міжнародний день грамотності – один із міжнародних днів, які відзначають у системі Організації Об’єднаних Націй. Цей день щорічно святкують 8 вересня. Темою Дня 2017 року є «Грамотність у цифровому світі».

Мета Міжнародного дня грамотності – відзначити, що бути грамотним важливо для кожної людини та суспільства загалом. Він наголошує на важливості грамотності та хоча б базової освіти як незамінних інструментів, що необхідні для побудови інтегрованого й мирного суспільства у XXI столітті.

Починаючи з 1966 року ЮНЕСКО відзначає Міжнародний день грамотності, намагаючись у такий спосіб привернути увагу суспільства й мобілізувати міжнародну суспільну думку, щоб пробудити його інтерес і досягти активної підтримки зусиль, спрямованих на розповсюдження грамотності – однієї з головних сфер діяльності ЮНЕСКО починаючи з часів її першої Генеральної конференції в 1946 році. Традиція щорічно відзначати цей день започаткована відповідною рекомендацією Всесвітньої конференції міністрів освіти з ліквідації неграмотності, що відбулася в Тегерані у вересні 1965 року. Саме ця конференція рекомендувала оголосити 8 вересня, дату урочистого відкриття конференції, Міжнародним днем грамотності та святкувати його щорічно в усьому світі.

Цього дня проводять конференції та злети вчителів, найвидатніших педагогів нагороджують. Свято було запроваджене та святкують не тільки на честь тих, хто дав людству писемність, а й усіх, хто навчає дітей і молодь та поширює грамотність.

Щорічно 8 вересня під час офіційної церемонії з нагоди Міжнародного дня грамотності присуджуються Міжнародні премії ЮНЕСКО в області грамотності: Премія ЮНЕСКО імені Короля Сечжона за поширення грамотності та Премія ЮНЕСКО імені Конфуція за поширення грамотності.

 Щороку день грамотності присвячений певній тематиці. Темою Дня 2017 року є «Грамотність у цифровому світі». 7-8 вересня в штаб-квартирі ЮНЕСКО проходить захід, присвячений питанням зміцнення навичок грамотності в суспільстві, де стрімко поширюються цифрові ЗМІ, а також дослідженню ефективних програм зі сприяння розвитку грамотності шляхом використання цифрових технологій. Крім того, відбудеться церемонія нагородження Міжнародними преміями ЮНЕСКО в сфері грамотності.