Головна Новини Головні новини Трійця – 2023: традиції та заборони

Отримувати новини - введіть свій e-mail:

Трійця – 2023: традиції та заборони Друк
Понеділок, 05 червень 2023 09:25

Цьогоріч православні віряни відзначають Трійцю, або Зелені свята, 4 червня. Трійця – одне з найважливіших православних свят, яке має багато традицій та заборон.

Наші пращури називали Трійцю Зеленими святами, що відображає древній культ рослинності. Самі зелені свята – тиждень перед Трійцею – мали язичницьке підґрунтя і присвячувалися завершенню весняного і початку літнього календарного циклу.

Згідно з давньою українською традицією, будинки та храми на Трійцю прикрашаються лепехою, любистком, чебрецем та полином. 

Квіти, зелень та гілки дерев освячуються у церкві, після чого стають прикрасою для помешкання. Вважається, що якщо покласти вдома освячену зелень, то родину оминуть недуги та хвороби.

За народними повір’ями, у цей день можна свататися, а також веселитися та співати пісні – так наші предки приваблювали удачу та зверталися до Бога з подяками.

Як і в будь-яке церковне свято, є список того, що не можна робити на Трійцю 2023. Цього дня заборонені:

  • сварки та плітки;
  • вживання алкоголю і сигарет;
  • заздрість, відмова в допомозі нужденним;
  • важка фізична праця.

Цього дня ніщо не має відволікати віруючих від молитви, дотримання традицій та Божих завітів.

Щиро вітаємо усіх спілчан зі святом Святої Трійці!

Щиро бажаємо миру та щастя в житті, блага і ладу в родині, кохання та спокою у серці, натхнення і втіхи на душі, добрих надій і світлих почуттів!