Головна Новини Головні новини 72% української молоді готові долучатися до процесу відновлення у своїй громаді

Отримувати новини - введіть свій e-mail:

72% української молоді готові долучатися до процесу відновлення у своїй громаді Друк
Вівторок, 23 травень 2023 10:33

Попри величезні втрати від війни, 72% української молоді готові долучатись до процесу відновлення у своїй громаді, – з’ясували автори дослідження «Вплив війни на молодь в Україні», яке було оприлюднене у квітні цього року.

Дослідження показало, що унаслідок повномасштабного вторгнення одним довелося обмежити свою звичну діяльність, іншим – відмовитися від неї повністю, разом із тим, молоді люди консолідувалися та почали активно волонтерити, збирати та розвозити гуманітарну допомогу, допомагати військовим, ВПО та вступати до лав Збройних Сил України.

Загалом 82% молодих людей зазначили втрати через війну. Проте, частка молоді, що займається волонтерством, зросла з 20% до 42%. Також зросла частка тих, хто не хоче виїжджати з України з 49% у 2021 році до 66% у 2022 році.

Переважна більшість молоді (72%) кажуть, що готові долучатися до процесу відновлення у своїй громаді, але лише 1% відповіли, що вже це роблять. Прикметно, що 76% молодих людей, які виїхали через війну за кордон, планують повернутися в Україну. 

Висновки дослідження можуть бути корисними для розвитку програм та проєктів, спрямованих на підтримку молоді в Україні.

Короткі результати дослідження «Вплив війни на молодь в Україні»

Становище молоді у зв’язку з повномасштабним вторгненням Загалом 82% молодих людей зазначили втрати через війну. Можна припустити, що 18% респондентів, які не зазначили втрат від війни, їх не усвідомлюють або вважають свої втрати незначними порівняно з втратами інших людей, адже стресові та економічні фактори, ймовірно, торкнулися всіх. 

Станом на листопад 2022 року майже половина молодих людей мали проблеми через відключення електроенергії та нестабільний зв’язок, але станом на момент підготовки звіту частота відключень електроенергії суттєво знизилась, тож можна припустити, що знизилась і актуальність цієї проблеми. 

Інші найпоширеніші втрати від війни – це зниження або втрата доходу (36%) та погіршення психічного здоров’я (28%). Крім того, 18% зазначили розрив стосунків і стільки ж – розлуку з сім’єю, 16% – переміщення в інші населені пункти України (власне або членів сім’ї), 14% – смерть друзів або членів сім’ї, 6% – пошкодження житла і стільки ж – отримання травм, пов’язаних з воєнними діями (особисто або членами сім’ї).

На відміну від 2021 року суттєво зросла стурбованість здоров’ям (власним або близьких) – 50% проти 35% у 2021 році; а також стурбованість психічним здоров’ям –  22% проти 11% у 2021 році. 

Відсутність грошей, яка в 2021 році була топ-проблемою молодих людей, відійшла на другий план після здоров’я та блекаутів (її зазначили 31%), але дохід респондентів суттєво знизився: якщо в 2021 році 23% зазначили, що їм не вистачає на харчування та/або вистачає лише на покриття базових потреб, то в 2022 році до цієї категорії потрапило вже 40%. 

Стурбовані фізичною безпекою 27% опитаних, відсутністю можливості самореалізації – 19% та неможливістю працевлаштуватись – 19%. 

Загалом на момент опитування 12% молоді шукали роботу (в 2021 році не було такого питання, але, за даними Омнібусу Info Sapiens станом на лютий 2022 року до вторгнення 7% молодих людей шукали роботу). 

Попри величезні втрати від війни, на думку авторів звіту, зміцненню стабільності українського суспільства сприяють такі тенденції серед молоді

Зростання громадської активності. Частка молоді, що займається волонтерством, зросла з 20% до 42%. На противагу 6%, які вперше долучилися до волонтерської діяльності протягом останніх 12 місяців в 2021 році, у 2022 році таких було вже 30%. 

Також значно збільшилась частка молодих людей, які серед життєвих цілей зазначили –  бути корисними своїй країні: з 6% у попередній хвилі до 37% цього року. 

Зростання частки тих, хто не хоче виїжджати з України з 49% в 2021 році до 66%. Це може пояснюватись як посиленням патріотичних настроїв та соціальної згуртованості, так і виїздом частини молоді за кордон (тоді як ті, хто не хотів виїжджати, частіше залишались в Україні або повертались з-за кордону).

Бажання 76% молодих людей, які виїхали через війну за кордон, повернутись в Україну. Зокрема, 64% планують повернутися до свого населеного пункту, в якому раніше проживали, і тільки 2% –  вже до іншого (решта не визначилися). Прикметно, що 57% молоді за кордоном серед найважливіших цілей в житті зазначили бути корисними Україні. 

Єдність у баченні умов миру і майбутнього України. Молодь одностайно підтримує територіальну цілісність України: 86% респондентів визначили як абсолютно неприйнятний варіант «Україна претендує лише на ту територію, яка підконтрольна їй станом на сьогодні», а 71% так само відкинули варіант встановлення миру, за якого Україна контролюватиме територію станом на 23 лютого 2022 року. Також порівняно з 2021 роком суттєво зросла підтримка вступу до НАТО (з 59% до 80%) та ЄС (з 57% до 85%).

Довідково 

Опитування проводилось з 21 листопада до 7 грудня 2022 року методом інтерв’ю віч-на-віч вдома у респондента. 

Вибірка репрезентує населення України віком 14–34 роки за статтю, віком (14–23 та 24–34 років), областю та розміром населеного пункту довоєнного проживання за даними Державної служби статистики України станом на 1 січня 2022 року3.

У рамках дослідження було проведено глибинні інтерв'ю та фокус-групи серед молоді віком від 14 до 35 років на території підконтрольній Україні, та молоді, яка виїхала за кордон через повномасштабне вторгнення росії. Результати дослідження відображають не тільки статистичні дані, але й особисті історії молодих людей, їхні враження та думки про війну. 

Дослідження проведено ГО «Аналітичний центр Cedos» і дослідницькою агенцією Info Sapiens за ініціативи, а також технічної та організаційної підтримки UNFPA, Фонду ООН у галузі народонаселення в Україні, Програми розвитку ООН в Україні та Міністерства молоді та спорту України, за фінансової підтримки МЗС Данії.