Головна Новини Головні новини Різдво – це особливе релігійне свято

Отримувати новини - введіть свій e-mail:

Різдво – це особливе релігійне свято Друк
Середа, 28 грудень 2022 11:17

Різдво – це особливе релігійне свято, що наповнює людські серця теплом і милосердям. Відзначається 25 грудня в багатьох країнах світу на честь народження Божого Сина. 

Це найбільше свято в зимовому циклі, воно припадає на найдовшу в році ніч, коли, за віруваннями християн, і народився Ісус Христос у Вифлиємі. 

В Україні найпоширеніша дата святкування Різдва Христового 7 січня за юліанським календарем, однак із 2017 року Різдво Христове офіційно відзначають ще й 25 грудня.

У передвечір, 24 грудня, святкується Святвечір або ж Надвечір'я Різдва, а 25 грудня Різдво. Ці дати встановлені за григоріанським календарем. В 2022 році цей день припадає на неділю. 

Вночі, перед світанком та днем за традицією служать три літургії. Різдво святкують як народження Слова від Бога Отця (вночі), народження Бога-Сина від Діви (на зорі) та народження Бога у віруючій душі (вдень). 

Католики колядують саме 25 грудня: діти ходять до сусідів у костюмах, співають та розповідають вірші. За це їм сусіди повинні дати або цукерки, або гроші. Однак ця традиція походить з язичництва, тож церква ставиться до неї негативно.

Різдвяні символи:


Різдвяний вінок – вічнозелений атрибут з чотирма свічками, які запалюють поступово, щоб освітити шлях Господа.

Ошатні свічки – світло полум'я здатне розігнати темні сили і створити неповторну атмосферу в будинку.

Подарунки – за переказами, дарувальником довгоочікуваних дарів на Католицьке Різдво може бути Ісус Христос, Святий Миколай, чарівні гноми, Санта Клаус зі своєю оленячою упряжкою, спритний невидимий чоловік.

Різдвяний дзвіночок – його дзвін вітає появу на світ Христа і допомагає розігнати злих духів в темряві.

Вітальні листівки – з виникненням пошти, з'явилася можливість вітати близьких і друзів, які в цей день не можуть розділити з нами радість, так як знаходяться дуже далеко. Комп'ютерні технології зробили актуальними електронні вітальні листи і листівки на честь свята.

Різдвяний бенкет – всі найближчі збираються разом за загальним урочистим столом і пригощаються різноманітними смачними стравами, а оскільки в цей день закінчується строгий пост, всі віруючі з особливим смаком можуть оцінити приготовлене частування.

 

Сердечно вітаємо спілчан, які святкують сьогодні, із добрим святом Різдва Христового! Бажаємо миру, злагоди, сімейного тепла та радості.

Божої благодаті, віри й любові!