Головна Новини Головні новини Свято Андрія Первозванного: вечорниці й молодіжні жарти

Отримувати новини - введіть свій e-mail:

Свято Андрія Первозванного: вечорниці й молодіжні жарти Друк
Понеділок, 13 грудень 2021 11:32

День святого Андрія Первозванного припадає на 13 грудня. Стародавня християнська легенда оповідає, що апостол Андрій Первозванний проповідував християнство в самому Царгороді, на побережжях Чорного моря та в околицях нашої столиці.

У народі ще це свято називають Калита. Воно вважається власне парубочим святом, оскільки у Андріївську ніч парубкам дозволено бешкетувати і робити різні збитки, які їм пробачаються. Дівчата цієї ночі ворожать і можуть дізнатись свою долю.

За давніми традиціями молодь сходилися до однієї хати ввечері на вечорниці – жартували, оповідали цікаві історії, грали в різні ігри, а в ніч з 12-го на 13-е грудня ворожили.

Вечорниці – раніше поширений вид відпочинку юнаків та дівчат. На них молодь ближче знайомилася і пару собі вибирала. Дівчата приходили раніше і разом із господинею хати готували святкову вечерю. А після заходу сонця надходили парубки, розсідалися по світлиці і тоді розпочиналося дійство. 

Найдивовижніші оповідки розповідали старші парубки, вставляючи поміж тим всілякі жарти, щоб наймолодші дівчата не заспали, адже треба було 12-ї години ночі дочекатися, щоб наворожити собі свою доленьку...

Чого тільки хлопці не вигадували, щоб дівчатам збитки зробити: біля хати ниткою снують вулицю, по якій з вечорниць дівчата додому повертаються; ставлять опудала, «гарбузячі голови» зі свічками.