Головна Новини Головні новини Щодо здійснення освітнього процесу у закладах освіти

Отримувати новини - введіть свій e-mail:

Щодо здійснення освітнього процесу у закладах освіти Друк
Понеділок, 20 вересень 2021 12:01

ЦК Профспілки працівників освіти і науки України інформує, що постановою Кабінету Міністрів України від 13 вересня 2021 р. № 954 внесено зміни до постанов Кабінету Міністрів України від 9 грудня 2020 р. № 1236 і від 29 червня 2021 р. № 677.

При цьому Профспілка звертає увагу, що зазначеною постановою Кабміну не передбачено заборони щодо здійснення освітнього процесу у закладах освіти, зокрема загальної середньої, позашкільної, вищої та інших ступенів освіти.

Постановою Кабінету Міністрів України № 954 змінено вимоги щодо запровадження обмежувальних протиепідемічних заходів з метою запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19.

Зокрема в підпунктом 15-1 пункту 3 забороняється: 

  • відвідування закладів освіти здобувачами освіти, крім закладів освіти, в яких не менш як 80 відсотків працівників мають документ, що підтверджує отримання повного курсу вакцинації, чи міжнародний, внутрішній сертифікат або іноземний сертифікат, що підтверджує вакцинацію від COVID-19 однією дозою дводозної вакцини (жовті сертифікати), або однією дозою однодозної вакцини чи двома дозами дводозної вакцини (зелені сертифікати), які включені Всесвітньою організацією охорони здоров’я до переліку дозволених для використання в надзвичайних ситуаціях, негативний результат тестування методом полімеразної ланцюгової реакції або одужання особи від зазначеної хвороби, чинність якого підтверджена за допомогою Єдиного державного вебпорталу електронних послуг, зокрема з використанням мобільного додатка Порталу Дія (Дія).

Підпунктом 10 пункту 3-5 забороняється:

  • відвідування закладів освіти здобувачами освіти, крім закладів освіти, усі працівники яких мають документ, що підтверджує отримання повного курсу вакцинації, чи міжнародний, внутрішній сертифікат або іноземний сертифікат, що підтверджує вакцинацію від COVID-19 однією дозою однодозної вакцини або двома дозами дводозної вакцини (зелені сертифікати), які включені Всесвітньою організацією охорони здоров’я до переліку дозволених для використання в надзвичайних ситуаціях, негативний результат тестування методом полімеразної ланцюгової реакції або одужання особи від зазначеної хвороби, чинність якого підтверджена за допомогою Єдиного державного вебпорталу електронних послуг, зокрема з використанням мобільного додатка Порталу Дія (Дія).

У той же час залишається незмінним пункт 26 постанови Кабінету Міністрів України № 1236, яким рекомендовано органам виконавчої влади, іншим державним органам, органам місцевого самоврядування, підприємствам, установам, організаціям незалежно від форми власності забезпечити на період дії карантину з метою обмеження скупчення осіб в транспорті та на шляхах прямування на роботу (з роботи) застосування за можливості гнучкого режиму робочого часу, який, зокрема, передбачає різний час початку і закінчення роботи для різних категорій працівників, позмінну роботу працівників, а за технічної можливості – також роботу в режимі реального часу через Інтернет із збереженням заробітної плати, дистанційну (надомну) роботу.

Стосовно оплати праці працівників закладів освіти під час карантину, то заробітна плата виплачується у розмірі, визначеному їхніми трудовими договорами, а також за тарифікацією, з дотриманням чинного законодавства незалежно від того, за якими формами організовано роботу педагогічних та інших працівників (на віддаленому доступі, дистанційно, за гнучким графіком тощо).