Головна Новини Головні новини Профспілкова мобілізація до Всесвітнього Дня дій за гідну працю

Отримувати новини - введіть свій e-mail:

Профспілкова мобілізація до Всесвітнього Дня дій за гідну працю Друк
Понеділок, 20 вересень 2021 12:00

7 жовтня 2021 року профспілки в усіх куточках світу відзначатимуть Всесвітній день дій за гідну працю, встановлений у 2008 році за ініціативою Міжнародної конфедерації профспілок, а 17 жовтня – Міжнародний день боротьби з бідністю, запроваджений ООН у 1992 році.

Відзначення на міжнародному рівні цих днів – це час мобілізації профспілок у всьому світі на захист гідної праці з метою подолання бідності. Адже, у світі з розвиненою економікою, високими технологіями і наявністю фінансових ресурсів неприпустимо, коли мільйони людей живуть в умовах крайньої бідності.

Основними засадами політики влади з відновлення економічного зростання та побудови нової економіки мають стати інтереси людей, забезпечення гідної праці, її оплати та якісних робочих місць.

Саме тому збереження існуючих та створення нових, безпечних для клімату, робочих місць – у центрі уваги профспілок поряд із правами, соціальним захистом, рівністю та інклюзивністю. Саме ці питання мають бути першочерговим пріоритетом Уряду.

Однак, розпочаті українським Урядом реформи поки не дають бажаних результатів у покращенні життя і добробуту людей. Натомість маємо зростаючу соціально-економічну нерівність і поширення бідності в суспільстві, очевидну відсутність справедливості в політиці перерозподілу доходів.

Додаткову напруженість створюють підвищення цін на енергоресурси та тарифів на комунальні послуги, постійне зростання цін на найнеобхідніше та обмежуючі карантинні заходи, пов’язані з поширенням захворюваності на СОУГО-19.

Усе це призвело до зростання рівня бідності населення, зокрема серед працюючих – до 15,8% (доходи нижче фактичного прожиткового мінімуму) та 41,3% (витрати нижче фактичного прожиткового мінімуму) за абсолютним критерієм за 9 місяців 2020 року.

Відповідно до Цілей сталого розвитку ООН Україна зобов’язалася скоротити рівень бідності до 2030 року в чотири рази, ліквідувавши крайню бідність. Тому необхідно затвердити нову стратегію та комплекс заходів щодо боротьби з бідністю в Україні до 2030 року.

Незважаючи на протести національних профспілок і експертні висновки міжнародних профспілкових структур, українська влада не полишила намірів ухвалити закони, що звужують трудові права та гарантії працівників, позбавляючи їх права на гідну працю в Україні, а профспілки – права представляти та захищати ці права.

Це вимагає від профспілок усіх рівнів активних заходів з протидії просуванню таких законопроектів, організації масових протестних дій та широкої інформаційної кампанії.

Зважаючи на зареєстровані законодавчі ініціативи, що звужують трудові права працівників, права профспілок, позбавляють працюючих права на гідну і безпечну працю, Президія Федерації профспілок України ухвалила рішення провести 7 жовтня 2021 року у м. Києві Всеукраїнську попереджувальну акцію протесту.

У разі не реагування влади на профспілкові вимоги – широкомасштабні акції протесту на захист трудових прав працівників відбудуться у всіх регіонах країни.

За матеріалами – ФПУ