Головна Новини Головні новини Сьогодні відзначають одне з найтаємничіших свят – Івана Купала

Отримувати новини - введіть свій e-mail:

Сьогодні відзначають одне з найтаємничіших свят – Івана Купала Друк
Четвер, 08 липень 2021 09:30

7 липня відзначають одне із найтаємничіших свят – Івана Купала. За слов'янським віруванням – це свято води і сонця. Вірили, що день Івана Купала наділений особливо сильною енергетикою.

Це свято літнього сонцестояння, яке відзначали 24 червня за старим (7 липня – за новим) стилем: midsommar (середина літа) – у шведів, Saint Jeans (Святого Жана) – у французів, flakagajt (день полум’я) – в албанців, sobotka – у поляків, kresu den (вогняний день) – у словенців, Яновден – у болгар, Івана Купала – у східних слов’ян.

Це свято символізує народження літнього сонця – Купала. А от де взялося ім’я Іван у язичницького божества Купала, може відповісти історія християнської церкви. Саме у IV столітті н. е. цей день вона проголосила святом народження Івана Хрестителя – предтечі Ісуса Христа. Внаслідок християнізації у святі язичницьке найменування «Купала» поєдналося з християнським «Івана».

На території України впродовж багатьох століть купальські звичаї змінювалися, завжди мали локальні відмінності, не скрізь однаково збереглися, але святкуються й до сьогодні.

У загальних рисах обряд проходить в такій послідовності: ставиться купальське деревце, навколо якого водять таночки і співають пісні. Далі – розпалюється вогнище, через яке потім стрибають і топлять у воді або спалюють опудало (Марену, Купайла) чи розривають деревце; пускають вінки у воду; водять танки й співають усю ніч, шукаючи квітку папороті.

Найважливішими є дві групи дій: приготування і розпалювання вогнища та ігри навколо нього; обряди і ворожба біля води.

У віддалені історичні часи купальські обряди вважалися магічними, а купальські вогні – жертовними і водночас очищувальними.

 Прикмети 7 липня

  • Вдосвіта на Івана Купала велика роса – буде хороший урожай огірків.

  • Багато зірок в ніч на Івана Купала – буде багато грибів.

  • Якщо жито на Івана Купала не заколосилося – це поганий знак.

  • Вважали, якщо у цей день падатиме дощ, то через п'ять днів буде сонячна погода.