Головна Новини Головні новини Трансформацію санаторних шкіл продовжено на рік

Отримувати новини - введіть свій e-mail:

Трансформацію санаторних шкіл продовжено на рік Друк
Четвер, 15 квітень 2021 09:59

14 квітня 2021 року Верховна Рада України на позачерговому засіданні ухвалила закон №5138-1 щодо розширення можливостей для трансформації освітньої мережі та захисту прав учасників освітнього процесу.

Зокрема, метою законопроєкту є можливість поступового перетворення в інші типи закладів санаторних шкіл в умовах децентралізації.

Передбачаються такі заходи:

  • продовження трансформації санаторних шкіл ще на рік – до липня 2022 року;

  • погодження з МОН планів місцевих органів влади про зміну типу закладу або ліквідацію санаторної чи спеціальної школи.

Це допоможе органам місцевого самоврядування сформувати освітню мережу відповідно до потреб громади. Отже, буде створено підґрунтя для поступового реформування закладів з урахуванням інтересів усіх учасників освітнього процесу.

У 2020-2021 навчальному році в системі освіти функціонують 65 санаторних шкіл з пансіонами (інтернатами) у структурі, в яких навчається 14 548 учнів, серед них – 552 дитини-сироти та діти, позбавлені батьківського піклування.

Найбільша кількість закладів знаходиться в Дніпропетровській області – 7 закладів.

У 8 областях, за оперативною інформацією органів управління освітою обласних державних адміністрацій, заплановано трансформацію 18 санаторних шкіл у ліцеї та гімназії, які почнуть функціонувати в новому статусі з 1 липня 2021 року, ще 19 санаторних шкіл перебувають на стадії підготовки перетворення їх в інший тип закладу загальної середньої освіти, інші санаторні школи мають визначитися із своєю траєкторією перетворення та змінити тип закладу відповідно до ухваленого Закону, тобто до липня 2022 року.

За матеріалами – МОН