Головна Новини Головні новини Категоричний протест Профспілки антисоціальним законодавчим ініціативам Уряду

Отримувати новини - введіть свій e-mail:

Категоричний протест Профспілки антисоціальним законодавчим ініціативам Уряду Друк
Вівторок, 30 червень 2020 11:08

Президія ЦК Профспілки працівників освіти і науки України, яка відбулася в режимі онлайн 25 червня 2020 року, від імені членів Профспілки висловила обурення та категоричний протест антисоціальним законодавчим ініціативам Уряду та намірам окремих народних України, закріплених в проектах законів «Про працю» та «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо окремих питань діяльності професійних спілок)» № 2681 та «Про правовий режим майна загальносоюзних громадських об’єднань (організацій) колишнього Союзу РСР».

Президія не підтримала норми законопроектів щодо зниження ролі держави в регулюванні трудових процесів, ігнорування ролі профспілок як повноцінного суб’єкта соціально-трудових відносин та намагання націоналізації профспілкового майна.

Члени Президії констатували про їх антисоціальну спрямованість та зниження рівня захищеності трудових прав працівників, а також прав профспілкових організацій, завданням яких є захист трудових прав та соціально-економічних інтересів працівників.

Також було висунуто категоричне заперечення проти встановлення обов’язковості укладення строкових трудових договорів з усіма педагогічними, науково-педагогічними, науковими працівниками тільки з тих підстав, що їх призначення (обрання) на посаду здійснюється за результатами конкурсу.  І не підтримано наміри скасувати скорочений робочий час для педагогічних працівників.

Вищезгаданими законопроектами передбачається:

  •  суттєве обмеження прав і гарантій діяльності профспілок;

  •  порушуються майнові права профспілок, чим порушуються норми Конституції України, окремих законів України, низки ратифікованих Україною фундаментальних Конвенцій Міжнародної організації праці, Загальної декларації прав людини, Міжнародних пактів про економічні, соціальні і культурні права, та про громадянські і політичні права.

Президія ЦК Профспілки наголошує на необхідності зняття їх з розгляду, як таких, що містять антиконституційні, антинародні норми, обмежують права профспілок та порушують низку міжнародних зобов’язань, взятих Україною у процесі ратифікації міжнародних правових актів, про що неодноразово наголошувалося представниками СПО об’єднань профспілок.

Президія ЦК Профспілки вимагає від Комітету з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів Верховної Ради України з дотриманням законодавства врахувати електронну петицію на сайті Верховної Ради України про не розгляд законопроекту № 2681, яка набрала понад 25 тисяч підписів – необхідну їх кількість для зняття його з розгляду.

Профспілка працівників освіти і науки України продовжить боротьбу визначеними законом способами за відстоювання прав та інтересів працюючої людини!


Завантажити Заяву Профспілки zayava-proti-zakonoproektu-pro-pracyu.pdf [149,02 Kb][33] Завантажити Переглянути документ онлайн