Головна Новини Головні новини Освіта є ключовою відповіддю на кризу: підходи до дистанційного навчання у світі

Отримувати новини - введіть свій e-mail:

Освіта є ключовою відповіддю на кризу: підходи до дистанційного навчання у світі Друк
Четвер, 16 квітень 2020 10:15

Поки 1,3 мільярда учнів знаходяться на карантині, а профільні міністри розширюють підходи до дистанційного навчання для забезпечення безперервності освіти.

Оскільки закриття шкіл охопило майже 80% учнів у всьому світі, ЮНЕСКО організувала відеоконференцію Спеціальної групи міністрів освіти, члени якої поділилися інформацією про масштабні заходи, вжиті в своїх країнах, щоб допомогти вчителям, батькам і учням впоратися з домашнім навчанням. Вони також вказали на проблеми, які потребують глобального співробітництва.

Спеціальна група, створена після першої відеоконференції міністрів освіти, що була організована ЮНЕСКО 10 березня, складається з представників 11 країн з усіх регіонів світу: Коста-Ріка, Хорватія, Єгипет, Франція, Іран, Італія, Японія, Мексика, Нігерія, Перу і Сенегал.

За останні 10 днів кількість учнів, яких торкнулося закриття шкіл і університетів в 138 країнах, збільшилася майже в чотири рази до 1,37 мільярдів. Це означає, що більше 3 з 4 дітей і молодих людей у всьому світі не мають можливості відвідувати школу або університет. Закриття освітніх установ також відобразилося на майже 60,2 мільйонах вчителів.

«Відповідальність за заходи носить колективний характер», – заявила Генеральний директор ЮНЕСКО Одре Азула, відкриваючи нараду. Вона оголосила про швидке створення Глобальної коаліції з питань освіти і COVID-19 для подальшої мобілізації досвіду численних партнерів і посилення підтримки національних заходів у відповідь у сфері освіти.

У перші дні закриття шкіл основна увага приділялася впровадженню рішень для дистанційного навчання, а тепер вона спрямована на підтримку вчителів та сімей.

«Більше, ніж будь-коли, необхідно надавати учням як академічну, так і емоційну підтримку», – зазначила Стефанія Джанніні, заступник Генерального директора з питань освіти. «Це тривожний сигнал для систем освіти, які повинні зосередити зусилля на соціально-емоційних навичках – емпатії та солідарності».

«Ми не можемо замінити присутність вчителів і педагогічні відносини, але у нас немає вибору, і ми повинні зробити все можливе, щоб підтримати керівників шкіл, вчителів, батьків і учнів, гарантуючи при цьому їх безпеку», – заявила міністр освіти Італії Люсія Аццоліна. «Ми використовуємо інструменти соціальних мереж, щоб підтримувати мотивацію учнів і відносини між вчителями та учнями».

Серед інших прикладів, Коста-Ріка використовує соціальні мережі для передачі щоденних планів читання учням і батькам і закликає учнів розробити кампанії щодо стримування поширення пандемії. Міністр освіти Ірану Мохсен Хаджі Мірзайе описав «новий трикутник навчання, що з'єднує вчителів, батьків і учнів» за допомогою віртуальних класів, що підтримуються соціальними мережами.

На додаток до віртуальних платформ всі країни використовують суспільне телебачення для надання курсів для учнів різного віку, а також для підготовки вчителів.

«Тільки 60% молодих людей мають доступ до Інтернету, тому нам довелося запропонувати поєднання дистанційного навчання та відкритого телебачення, щоб охопити всіх», – сказав міністр освіти Мексики Естебан Моктесума Барраган, додавши, що його країна також вивчає стратегії по охопленню дітей з особливими потребами.

Хоча тривалість закриття шкіл залишається невизначеною, країни концентрують зусилля на розширенні можливостей вчителів. «Ми дуже прагнемо передати вчителям відповідальність за навчальний процес і пропонувати віртуальні навчальні курси», – розповіла віце-міністр Коста-Ріки Меланія Бренес.

Міністр науки і освіти Хорватії Блаженка Дівьяк поділилася підходом своєї країни, який, в першу чергу, віддає перевагу індивідуальним матеріалам для вчителів.

На сьогодні держава розширює підтримку, щоб допомогти їм самостійно розробляти навчальні матеріали, брати на себе відповідальність за процес і відчувати себе комфортно в цифровому середовищі.

Питання заходів щодо боротьби з нерівністю були підняті декількома міністрами. Італія оголосила про пакет на 85 мільйонів євро для підтримки дистанційного навчання для 8,5 мільйонів учнів та поліпшення зв'язку в ізольованих районах.

У Перу навчальні матеріали були перекладені на 10 мов корінних народів, а також розроблені матеріали з соціально-емоційних аспектів освіти, щоб допомогти учням справитися з ізоляцією.

Міністр освіти Нігерії Адаму Адаму закликав до загальнонаціонального розширення програми ЮНЕСКО «Школа зустрічає учнів», в якій використовуються технології для охоплення освітою дівчаток і жінок в північно-східній частині країни.

Раптове узагальнення дистанційного навчання призводить до нових проблем. Міністр освіти Єгипту Тарек Шаукі закликав вжити заходів з управління «цифровим океаном матеріалів, неакредитованих міністерством або будь-якими установами, яким можна довіряти».

Міністр освіти Франції Жан-Мішель Бланкер наголосив на необхідності глобального співробітництва в сфері належного регулювання постачальників цифрового навчання для забезпечення дотримання правил збору, обробки та використання інформації, зокрема особистих даних дітей і молоді.

Тим часом, кілька міністрів підкреслили, що нинішня криза також відкрила шлях для переосмислення практик освіти.

«За останні 10 днів ми досягли більшого прогресу в сфері цифрового і дистанційного навчання, ніж за останні десять років. Без сумніву, ця криза змінить наші уявлення про забезпечення освітою в майбутньому», – зазначив пан Шаукі, в той час як його французький колега підкреслив вплив нових підходів і менталітетів: «Освіта є ключовою відповіддю на кризу і подальше відновлення наших суспільств».

Міністр освіти Японії Коїті Хагіуда зазначив, що закриття шкіл на карантин поліпшило національні механізми захисту дітей. Зберігаючи високий рівень обережності, його країна планує відкрити школи в наступному місяці, на початку нового навчального року, в тісній співпраці з експертами в галузі охорони здоров'я.

Представляючи глобальну оновлену інформацію про пандемію, яка охопила 200 країн, Хасум Діалло зі Всесвітньої організації охорони здоров'я звернув увагу, що готовність до небезпеки необхідно зміцнювати в усіх країнах, підкреслюючи необхідність міжсекторальних підходів.