Головна Новини Головні новини Дискримінація вчителів за віковою ознакою – неприпустима!

Отримувати новини - введіть свій e-mail:

Дискримінація вчителів за віковою ознакою – неприпустима! Друк
Середа, 12 лютий 2020 15:56

Профспілка освітян звернулася до Уповноваженого з прав людини  щодо неприпустимості дискримінаційних норм, які мають місце у прийнятому законі «Про повну загальну середню освіту», законопроект 0901, Прикінцевими та перехідними положеннями якого керівників шкіл зобов’язано припинити до 1 липня 2020 року безстрокові трудові договори з педагогічними працівниками, яким виплачується пенсія за віком, та укласти з ними строкові договори на один рік.

У разі незгоди роботи на умовах строкового трудового договору – звільнити. Педагогічним працівникам пенсійного віку статтею 22 закону передбачено можливість працювати за строковими договорами впродовж 1-3 років.

У зверненні наголошено, що такі положення не відповідають нормам статей 24 і 43 Конституції України, оскільки мають дискримінаційний характер стосовно осіб, які досягли пенсійного віку, та обмежують їх право на працю за ознакою пенсійного віку. Ці норми суперечать також положенням статті 22 Конституції України, якою заборонено при прийнятті нових законів звужувати зміст та обсяг існуючих прав.

Дискримінація громадян похилого віку в галузі праці забороняється також законом «Про основні засади соціального захисту ветеранів праці та інших громадян похилого віку в Україні».

Зазначені в законі положення суперечить вимогам статті 23 КЗпП, згідно з якою строковий трудовий договір укладається у випадках, коли трудові відносини не можуть бути встановлені на невизначений строк з урахуванням характеру наступної роботи.

Не відповідають вони також Конвенції МОП № 158, згідно з якою трудові відносини з працівниками не можуть припинятися, якщо тільки немає законних підстав для такого припинення, пов'язаного із здібностями чи поведінкою працівника або викликаного виробничою потребою.

Уповноваженого з прав людини поінформовано, що наслідком таких нововведень буде одночасне звільнення до 1 липня 2020 року понад 70 000 вчителів та, крім того, ще інших педагогічних працівників, які отримують пенсію за віком, бо  серед учительства, доля працівників пенсійного віку складає близько 16%, а в окремих регіонах сягає 30%.

Освітянська Профспілка розраховує на відповідні дії Уповноваженої з прав людини для недопущення дискримінації в галузі праці педагогічних працівників закладів загальної середньої освіти, які отримують пенсію за віком, тож і за віковою ознакою в законі «Про повну загальну середню освіту». 


Завантажити звернення upovnovazheny-denisovy-diskrimnacya-0901.pdf [205,05 Kb][11] Завантажити Переглянути документ онлайн