Головна Новини Головні новини Науковці висловили незгоду щодо проекту Закону України «Про працю»

Отримувати новини - введіть свій e-mail:

Науковці висловили незгоду щодо проекту Закону України «Про працю» Друк
Вівторок, 04 лютий 2020 10:54

29 січня 2020 року в Київському національному економічному університеті імені Вадима Гетьмана відбулося засідання круглого столу «Реформування трудового законодавства в Україні: нові виклики і можливості», присвяченого обговоренню проекту Закону України «Про працю» (реєстр. №2708 від 28.12.2019). У його роботі взяли участь представники від профспілок.

Насамкінець роботи учасники круглого столу прийняли Резолюцію, яку вирішили направити Голові Комітету з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів Верховної Ради України Г.В. Третьяковій, Народним депутатам України – членам Комітету з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів Верховної Ради України, Прем’єр-міністру України О.В. Гончаруку, Міністру розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства Т.С. Милованову.

У Резолюції зокрема, наголошується, що  вчені-трудовики, які представляють різні наукові школи, зібралися, щоб засвідчити підтримку пропозицій щодо термінового опрацювання нових законодавчих актів у сфері праці, засвідчують свою готовність до активної співпраці.

Науковці висловлюють свою незгоду з низкою засадничих принципів, положень, які покладено в основу проекту Закону «Про працю».

На думку учених, розробники проекту не мали конституційних підстав перетворювати Закону України «Про працю» у хаотичний набір лібертаріанських норм, у якому людина розглядається не як основна цінність і носій найбільш потужного, продуктивного капіталу, а ресурс праці, джерело отримання прибутків.

Науковці вважають невиправданим намагання авторів законопроекту зруйнувати (або ігнорувати) ті механізми та інструменти регулювання сфери праці і зайнятості, які на міжнародному рівні опрацьовані на засадах трипартизму і включені до Конвенцій та Рекомендацій Міжнародної організації праці.

Українське суспільство заслуговує на домінування європейських трудових цінностей, соціального миру, згуртованості, соціальної відповідальності. 


Завантажити документ rezolyucya_kruglogo_stolu_29.01.2020_final.doc [53,5 Kb][76] Завантажити Переглянути документ онлайн  

За матеріалами ФПУ