Головна Новини Головні новини Національний з’їзд делегатів Польської профспілки вчителів

Отримувати новини - введіть свій e-mail:

Національний з’їзд делегатів Польської профспілки вчителів Друк
Середа, 27 листопад 2019 09:56

21 листопада 2019 року відбувся 42-й Національний з’їзд делегатів Польської профспілки вчителів ZNP, у якому взяли участь 194 делегати з 16 регіонів.

У перший день відбулися вибори керівництва організації на 2019-2024 роки. На посаду Голови ZNP претендувало двоє кандидатів.

Славомір Броняж отримав 137 голосів делегатів. 42 делегати проголосували за Анджея Григусія, голову Підляського відділення ZNP. Таким чином, головою Профспілки на новий термін переобрано Славоміра Броняжа. Його заступниками стали Кшиштоф Бащинський та Гжегож Гручлик.

Наступного дня відбулася урочиста частина З’їзду за участі міжнародних гостей – Болгарії, України, Чехії, Румунії, Словаччини, Німеччини, Ізраїлю. Були вручені Золоті значки ZNP та відбувся показ фільму про 80-ту річницю створення Таємної організації вчителів. Серед почесних гостей з’їзду – колишній Генеральний секретар Інтернаціоналу освіти Фред ван Левен.

«Ми, вчителі, можемо змінити світ, і ми це робимо. У нас є сила, у нас є міць. У нас є сила, бо те, що змінює світ і наше життя, – це освіта. Все починається сьогодні з хорошого вчителя. Будьмо разом, будьмо твердити та солідарними у відстоюванні нашої гідності. Ми не п’яте колесо, яке нікому не потрібне, і не позволимо вважати, що достатньо підвищити навантаження і звільнити кожного четвертого вчителя, щоб школи добре навчали» – заявив Голова профспілки Славомір Броняж, відкриваючи з’їзд.

Делегати обговорили «Основні напрями та керівні принципи програми дій Профспілки на 2019-2014 роки». Боротьба за збільшення державного фінансування освіти, прагнення відновити встановлений законом обов'язок підпорядкування шкіл органам місцевого самоврядування, захист вчителів та підвищення оплати їх праці – такі основні завдання профспілки на наступний період.

На з’їзді делегати прийняли ряд резолюцій з таких питань:

– законодавча ініціатива щодо внесення змін до Закону про вчителів в частині визначення розмірів середньої та основної зарплати вчителів;

– фінансування освітніх завдань;

– майбутнє освіти в Польщі;

– прийняття «Основних напрямів та керівних принципів програми дій Профспілки на 2019-2014 роки»;

– внесення змін до Статуту ZNP.

У рамках роботи з’їзду відбувся круглий стіл за участі представників профспілок Центральної та Східної Європи. Тема обговорення – виконання резолюцій останнього Конгресу Інтернаціоналу Освіти та актуальні питання діяльності освітянських профспілок в сучасних умовах.

Профспілку працівників освіти і науки України презентувала заступник Голови Профспілки Любов Гарбаренко. У своєму слові вона ознайомила учасників заходу з процесами реформування освітньої галузі в Україні, проблемами і викликами, позицією Профспілки щодо захисту прав освітян в країні.

У цей же день 42-й Національний з’їзд делегатів Польської профспілки вчителів завершив свою роботу