Головна Новини Головні новини Позбавлення премії внаслідок дисциплінарного стягнення: судова практика

Отримувати новини - введіть свій e-mail:

Позбавлення премії внаслідок дисциплінарного стягнення: судова практика Друк
Вівторок, 15 жовтень 2019 10:16

Верховний Суд України зобов’язав виплатити працівнику премію, скасувавши дисциплінарне стягнення. Колегія суддів роз'яснила, що працівника можна притягнути до відповідальності лише за попередньою згодою з профспілкою, членом, якої він є.

Суть справи: працівник звернувся з позовом до роботодавця про стягнення невиплаченої премії та скасування наказу. Позивач вказав, що до нього було застосовано дисциплінарне стягнення у вигляді догани, внаслідок чого йому не нарахували премію за місяць. Позов мотивовано відсутністю підстав для оголошення догани, а також тим, що наказ було видано без погодження з виборним органом профспілки, членом якої він є. Місцевий та апеляційний суди позовні вимоги задовольнили.

Колегія суддів Цивільного суду ВС залишила рішення судів попередніх інстанцій без змін.

Відповідно до ч. 2 ст. 252 КЗпП, зміна умов трудового договору, оплати праці, притягнення до дисциплінарної відповідальності працівників, які є членами виборних профспілкових органів, допускається лише за попередньою згодою виборного профспілкового органу, членами якого вони є.

Верховний Суд вказав, що позбавлення позивача премії було пов’язано саме з його притягненням до дисциплінарної відповідальності, оскільки в обґрунтування прийнятого рішення відповідач посилається на ст. 147, 151 КЗпП.

Колегія суддів визнала наказ про притягнення працівника до дисциплінарної відповідальності незаконним та стягнула на його користь невиплачену премію.

Відповідну постанову по справі № 174/780/16-ц Верховний Суд України прийняв 9.09.2019. З її повним текстом можна ознайомитися в системі аналізу судових рішень VERDICTUM.