Головна Новини Головні новини Професійна орієнтація молоді – питання тісної взаємодії усіх соціальних партнерів

Отримувати новини - введіть свій e-mail:

Професійна орієнтація молоді – питання тісної взаємодії усіх соціальних партнерів Друк
Четвер, 11 липень 2019 13:17

Днями в Укрінформі відбувся круглий стіл «Профорієнтація та/чи успішна кар’єра», присвячений питанням професійної орієнтації молоді.

Проблему дисбалансу попиту та пропозицій на ринку праці через відсутність своєчасної професійної орієнтації молоді, механізмів поєднання зусиль соціальних партнерів та шляхи поліпшення цієї роботи під час проведення круглого столу аналізували представники Київського молодіжного центру, Ради з питань професійної орієнтації населення при Кабінеті Міністрів України, аналітичних центрів, кадрових порталів, громадських організацій, ЗМІ.

Так, зокрема було наголошено, що проблема профорієнтації дуже впливає на стан ринку праці й на ті проблеми, які є зараз. За словами директорки Київського молодіжного центру Анни Куценко, лише 10% населення України любить свою роботу (за результатами дослідження Інституту Геллапа), а майже 52% молоді працюють не за фахом (дані Держстату), марнуючи при цьому свій час і кошти під час отримання професії.  Також вона підкреслила, що запровадження на місцевому рівні профорієнтаційних програм дасть змогу молодим людям, незалежно від їх матеріальних можливостей та сімейних обставин, розширювати звання про світ професій та віднайти своє місце у ньому.

«Кожного року, коли публікуються результати вступних кампаній, ми бачимо, що молоді люди вступають на філологію, економіку, юриспруденцію, при тому, що роботодавці публікують абсолютно інші вакансії. Роботодавці потребують спеціалістів із продажів, айтішників, маркетологів, адміністративний персонал. Одна з найбільших проблем сучасного ринку праці – тотальна нестача спеціалістів з виробництва і робітничого персоналу. Молодь не хоче йти на такі спеціальності, хоча наразі роботодавці готові платити таким спеціалістам абсолютно конкурентні зарплати порівняно з європейським ринком», – сказала аналітик порталу hh.ua Юлія Дрожжина.

Так, за її словами, у 2018 році спеціалістів з продажів потребували 18% роботодавців, фахівців з телекомунікацій та IT – 14%, 9% – з маркетингу, по 6% роботодавців шукали адміністративний персонал та спеціалістів з виробництва, по 5% потребували фахівців з транспорту, бухгалтерського обліку, робітничий персонал.

Такий дисбаланс попиту від молоді та пропозицій від роботодавців, за словами експерта, призводить до того, що після випуску з університетів 44% випускників ЗВО працюють не за фахом, 29% працюють за фахом, лише частково пов’язаним з отриманою спеціальністю, і лише 36% працюють за спеціальністю.

Вона зауважила, що дуже багато пошукачів роботи хочуть знайти себе в професії, яка не відповідає отриманому у виші фаху, саме через те, що їх спеціальність за дипломом виявилася не затребуваною на ринку праці. І порівняно з 2012 роком, в 2019 на 120% зросла кількість таких пошукачів.

Крім того, за її словами, зростає кількість бажаючих виїхати на роботу за кордон. «Це одна з проблем відсутності профорієнтації: людина отримала освіту, яка не затребувана у нас, не відповідає її здібностям, вона не може себе реалізувати і дивиться за кордон», – наголосила експерт.

Як зазначив психолог Київського молодіжного центру Микола Нестеренко, профорієнтаційне тестування ще в школі дасть дитині змогу структурувати знання про себе і визначити сильні сторони, на які необхідно спиратися при виборі професійного напрямку.

Так, нині при Київському молодіжному центрі працює програма «Моя професія», яка допомагає школярам визначитися з майбутньою професією і усвідомлено обрати виш для навчання. До програми залучають роботодавців, організовують екскурсії на виробництво чи в офіси компаній, щоб діти могли ознайомитися з професією ближче.

Також було наголошено, що кожні півроку в у столиці проходить молодіжний форум, присвячений пошуку своєї професії, до якого залучаються і роботодавці, де можна пройти і професійне тестування, індивідуальну чи групову консультацію, відвідати тренінги. Великий профорієнтаційний форум для молоді пройде в Києві у жовтні 2019 року.

Учасники круглого столу прийняли резолюцію з рекомендаціями щодо шляхів поліпшення та ефективної профорієнтаційної роботи з молоддю, які плануються в подальшому включити до міської освітньої програми.