Головна Новини Головні новини День матері в Україні: привітайте своїх матусь!

Отримувати новини - введіть свій e-mail:

День матері в Україні: привітайте своїх матусь! Друк
П'ятниця, 10 травень 2019 09:10

Мама – найдорожча людина для багатьох з нас. Вона дала життя, оточила турботою і ласкою, виховала. Цього дня діти вітають своїм матусь словами вдячності та любові, нагадуючи їм, яку важливу роль мама відіграє у їхньому житті.

День матері в Україні та багатьох країнах світу відзначають у другу неділю травня Таким чином, День матері у 2019 році святкуватимуть 12 травня, це найближча неділя.

З історії Дня матері 

Вважається, що це свято – одне з найдавніших в історії людства, і походить від давньогрецького культу матері. Містерії, присвячені культу відповідних богинь, проходили навесні у багатьох країнах. Тоді греки, звичайно, вітали не своїх матерів, а скоріше поклонялися материнському божеству. Але з плином часу і трансформацією людського світогляду свято ставало все більш «земним».

Починаючи з 17 століття щорічно англійці влаштовували торжество на честь матері кожну четверту неділю Великого посту. 

Однак вважається, що ідея узаконити це свято належить двом американкам: Джулії Уорд, яка опублікувала в 1872 році прокламацію Дня матері, а також Ганні Джарвіс, яка в 1907 році написала лист політикам із проханням вивести торжество на державний рівень. 

altДень матері в Україні 

Як і в більшості країн, в Україні День матері щорічно святкують у другу неділю травня. Шанування жінки-матері в Україні є давньою традицією, її з давніх часів оспівували як берегиню сім'ї, роду й народу. Пізніше це шанування посилилося поклонінням Божій Матері – заступниці та покровительці всіх українців, а в подальшому – любов'ю до матері-України.

Проте, одне з перших вітань у День матері були організовані представниками української діаспори в Канаді на самому початку ХХ століття.

Із приходом радянської влади свято було заборонено, але в західних регіонах країни вже майже сторіччя вітають матерів у другу неділю травня.

У 2000 році зусиллями багатьох громадських організацій свято вшанування матерів повернулося в Україну на державному рівні. Додаткового вихідного з цієї нагоди в українських мам немає, але тепер вони можуть розраховувати на привітання на вулицях міст, в соцмережах, по телебаченню і радіо. 

alt 

Порадувати маму в цей день можна різними вітаннями і подарунками, але пам’ятайте, що найголовнішим у цей день буде ваша любов і увага!