Головна Новини Головні новини Держпродспоживслужба: у 40 % перевірених дитсадків та шкіл є порушення санітарного законодавства

Отримувати новини - введіть свій e-mail:

Держпродспоживслужба: у 40 % перевірених дитсадків та шкіл є порушення санітарного законодавства Друк
Середа, 06 березень 2019 15:42

У 2018 році під час здійснення державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства встановлено 18,8 тис. (40%) випадків порушення вимог санітарного законодавства під час обстеженнях навчальних та оздоровчих закладів проти 45% у 2017 році. Про це повідомлено Управлінням державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів.

У 2018 році Держпродспоживслужба провела 14,5 тис. обстежень закладів дошкільної освіти, під час яких встановлено порушення у 49% закладів (7,2 тис.); 19,2 тис. обстежень закладів загальної середньої освіти, за результатами яких встановлено порушення вимог в 42% випадків (8,2 тис.), 11,4 тис. обстежень закладів оздоровлення/відпочинку – порушення виявлені в 25% закладів (2,9 тис.), та 681 обстежень ПТНЗ, ССУЗ, ВНЗ І-ІІ ст. акредитації, у ході яких встановлено порушення в 45% закладів (335).

Значна кількість порушень стосується незадовільної матеріально-технічної бази. Так, у погано пристосованих умовах перебуває 159 (1,2%) закладів дошкільної освіти, 358 (2,3%) закладів загальної середньої освіти та 20 (1,5%) ПТНЗ, ССУЗ, ВНЗ І-ІІ ст. акредитації.

Також спостерігається негативна тенденція щодо забезпечення закладів для дітей питною водою гарантованої якості. Не мають централізованих або локальних мереж водопостачання (працюють на колодязній воді) 1434 (12%) закладів дошкільної освіти, 2580 (16%) загальної середньої освіти та 8 (0,6%) ПТНЗ, ССУЗ, ВНЗ І-ІІ ст. акредитації.

У зв'язку з відсутністю джерел централізованого чи локального водопостачання у населених пунктах або невідповідністю води з локальних джерел нормативам залишаються навчальні заклади, які ще працюють на привозній воді, зокрема 370 закладів дошкільної освіти та 504 закладів загальної середньої освіти.

Несприятливою залишається ситуація і щодо каналізування вказаних закладів. Не підключено до централізованого або локального каналізування (каналізовані на вигріб) 5,3 тис. (43%) закладів дошкільної освіти, 8,1 тис. (50%) закладів загальної середньої освіти та 152 (12%) ПТНЗ, ССУЗ, ВНЗ І-ІІ ст. акредитації. До теперішнього часу залишаються не каналізованими взагалі 43 заклади дошкільної освіти, 283 закладів загальної середньої освіти та 1 ПТНЗ, ССУЗ, ВНЗ І-ІІ ст. акредитації.

Під наглядом Держпродспоживслужби залишаються навчальні заклади, що працюють взимку на пічному опаленні, з них 598 (4,9%) закладів дошкільної освіти та понад 1,1 тис. (7%) закладів загальної середньої освіти. У минулому році цей показник складав 5,5% та 8% відповідно.

Також у 2018 році зафіксовано, що не мають власних харчоблоків 283 заклади дошкільної освіти, 976 закладів загальної середньої освіти, 171 вищих навчальних закладах І-ІІ рівня акредитації та професійно-технічних навчальних закладів. На даний час забезпечуються лише буфетною продукцією 8 закладів дошкільної освіти, 510 (3,2 %) шкіл та 154 (12 %) ПТНЗ, ССУЗ, ВНЗ І-ІІ ст. акредитації.

Водночас, не мають достатньої кількості холодильного обладнання 295 шкіл та 128 закладів дошкільної освіти. Основна кількість холодильного обладнання експлуатується понад 20-30 років. Технологічного обладнання не вистачає у 711 школах та 297 закладах дошкільної освіти.

У деяких областях є проблемним виконання норм харчування. В середньому вони виконуються у закладах дошкільної освіти у 84%, загальної середньої освіти – на 79%. Невиконання норм харчування та недотримання вимог санітарно-гігієнічного та протиепідемічного режимів підтверджено лабораторними дослідженнями. Питома вага проб з відхиленням по калорійності становила 6,7%, показник відхилень бактеріального забруднення страв становив 3,8%, відхилення змивів за умовно патогенною мікрофлору з обладнання, інвентарю, рук та санітарного одягу кухарів закладів – 4,9%. Раптово обстежено на бактеріоносійство 4271 особу персоналу закладів освіти, встановлено носійство збудників інфекційних хвороб серед персоналу харчоблоків у 145 осіб (3,4%).

Основними порушеннями під час обстежень стало недотримання вимог щодо транспортування харчових продуктів та продовольчої сировини, порушення термінів проведення обов’язкових медичних оглядів обслуговуючим персоналом, недотримання термінів реалізації харчових продуктів, порушення товарного сусідства та температурних умов, як при транспортуванні, так і при зберіганні харчових продуктів, несвоєчасне ведення медичної документації по контролю за організацією харчування, порушення правил відбору та зберігання добових проб, порушення технології приготування страв, відсутність або недотримання погоджених Держпродспоживслужбою перспективних двотижневих меню, порушення правил особистої гігієни персоналом, порушення санітарно-гігієнічного та протиепідемічного режимів на харчоблоках, які виробляють, реалізують та постачають харчові продукти, вживання продуктів, заборонених для використання у навчальних закладах.

В усіх випадках Держпродспоживслужбою вжито відповідних заходів реагування (приписи, розпорядження), поінформовано органи місцевої влади та місцевого самоврядування. У 2018 році посадові особи Держпродспоживслужби надали керівникам закладів освіти 5716 приписів, 262 розпорядження, наклали 170 штрафів, відсторонили від роботи 152 особи, 27 справ передали до правоохоронних органів.

За матеріалами 

Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів