Головна Новини Головні новини Косово: Профспілка SBASHK організовує серію страйків

Отримувати новини - введіть свій e-mail:

Косово: Профспілка SBASHK організовує серію страйків Друк
П'ятниця, 01 лютий 2019 09:45

Із 14 січня 2019 року в Косово розпочалася серія страйків, яку проводить Профспілка освіти, науки і культури Косово (SBASHK), членська організація Європейського комітету профспілок освіти у цій країні.

У вересні 2018 року уряд Косово ухвалив Закон про заробітну плату, що передбачає використання нових коефіцієнтів для розрахунку окладів. Як стверджує SBASHK, прийнятий Закон, який профспілка піддала жорсткій критиці, не тільки ставить працівників освіти в нерівні умови порівняно з іншими працівниками держсектора, він абсолютно однозначно ставить їх нижче інших професій.

11 січня 2019 року, профспілка SBASHK повідомила, що уряд Косово продовжує обіцяти підвищити коефіцієнт для працівників освіти в тарифній сітці, який має гарантувати підвищення зарплати вчителів не менше ніж на 30%.

Після низки переговорів між керівництвом SBASHK та урядовими чиновниками, уряд продовжує давати обіцянки, не роблячи ніяких конкретних кроків. Зневірившись в готовності уряду виконувати свої обіцянки, профспілка проводить серію страйків, починаючи з 14 січня 2019 року.

«Оскільки це рішення отримало одностайну підтримку 100% наших членів, починаючи від дошкільних закладів і закінчуючи ВУЗами, нас турбують ті перебої в роботі всієї системи освіти, які могла б викликати подібна низка страйків. Таким чином, уряду Косово слід діяти швидко і чесно, задовольняючи наші вимоги», – заявило керівництво Профспілки.

Профспілка SBASHK повідомляє, що їх цілеспрямовані дії вже призвели до зростання профспілкового членства.

«Працівники освіти, які до цього часу не були в профспілці, сьогодні стали членами сім'ї SBASHK. Враження таке, що вся косовська система освіти вийшла на страйк », заявляє SBASHK.

Тим часом, дві зустрічі з урядовцями поки не дали відчутного результату, що, в свою чергу, передбачає продовження акцій протесту.

Європейський директор ЄКПО Сьюзан Флокен зазначила: «ЄКПО твердо виступає за практику демократичного врядування та стійкі механізми соціального діалогу. З цією метою ЄКПО разом з профспілкою SBASHK закликають уряд Косово проявити відповідальність і від обіцянок перейти до конкретних кроків».

Профспілка працівників освіти і науки України висловила солідарність освітянам Косово і надіслала їм лист підтримки.