Головна Новини Головні новини 100 років Соборності України

Отримувати новини - введіть свій e-mail:

100 років Соборності України Друк
Вівторок, 22 січень 2019 12:23

22 січня 1919 року – рівно 100 років тому – було підписано Акт злуки Української Народної Республіки і Західноукраїнської Народної Республіки. Саме цю дату щороку відзначають як День Соборності України.

Перше офіційне відзначення свята Соборності на державному рівні відбулося 22 січня 1939 року в столиці Карпатської України – Хусті. Це була наймасовіша за 20 років перебування краю у складі Чехословаччини демонстрація українців – понад 30 тисяч учасників.

В сучасній Україні на державному рівні вперше святкували цей день вже у 1999 році.

Живий ланцюг – символ та головна традиція Дня соборності України. Сьогодні це свято відзначають створенням живих ланцюгів, які об’єднують Західну і Східну частини країни. Перший такий ланцюг створили в 1990 році, коли понад мільйон патріотично налаштованих українців взялися за руки і об’єднали шлях з Києва до Львова.

У XXI столітті ця традиція стала поступово відроджуватися. Зазвичай близько тисячі людей збираються в живий ланцюг на київському мосту Патона, символічно об’єднуючи таким чином правий і лівий береги Дніпра.

Сьогодні, 22 січня 2019 року, в Києві в День Соборності України 2019 на мосту Патона пройде патріотична акція, під час якої учасники об’єднають живим ланцюгом два береги Дніпра. У різних містах країни пройдуть різні заходи та флеш-моби до відзначення свята Соборності.

alt 

Національний банк України в рамках серії «Відродження української державності» 17 січня ввів у обіг пам’ятну монету номіналом 5 гривень «100 років Акту об'єднання – соборності українських земель», тираж якої становить 40 тисяч штук.

 

alt