Головна Новини Головні новини П’ята річниця: День Гідності і Свободи

Отримувати новини - введіть свій e-mail:

П’ята річниця: День Гідності і Свободи Друк
Четвер, 22 листопад 2018 10:34
День Гідності і Свободи відзначається щороку 21 листопада згідно з Указом Президента від 13 листопада 2014 року. Його встановлено на честь початку двох знаменних і доленосних подій у новітній українській історії: Помаранчевої революції 2004 року та Революції Гідності 2013 року.

Саме 21 листопада 2013 року розпочались перші протестні акції української громадськості у відповідь на рішення тодішньої влади щодо припинення курсу на євроінтеграцію та скасування процесу підготовки до підписання Угоди про асоціацію між Україною та Європейським Союзом.

Попрання законодавчо закріплених пріоритетів зовнішньої політики України, якою власне і була Угода про асоціацію між Україною та ЄС, викликала обурення українців.

Для українського суспільства стало очевидним, що країна стрімко рухається до цілковитого авторитаризму з його зневагою до засадничих прав людини, тотальною корупцією, свавіллям правоохоронних органів, репресіями та терором. Саме це й змусило українців вийти спочатку на вулиці Києва, а потім й інших міст України.

Це свято відзначалося як День свободи з 2005-го до 2011 року. За правління Віктора Януковича його відзначення фактично скасували, об’єднавши із Днем Соборності 22 січня.

У 2014 році президент Петро Порошенко відновив його офіційний статус, відтоді Україна одночасно святкує річниці Помаранчевої революції і Євромайдану.

У Києві 21 листопада відбуватимуться різні заходи, приурочені до цього дня – все розпочнеться з поминального молебня і покладання квітів на алеї Героїв Небесної Сотні. Центром міста в рамках акції «Пам'ятаємо» пройде студентська хода, а у концертному залі Українського дому о 17:30 відбудеться концерт «Шлях гідності». 

Організаторами виступили Музей Революції Гідності та Український інститут національної пам’яті. У концерті братимуть участь естрадно-симфонічний оркестр України, солісти Національної опери, хорова капела «Думка».