Головна Новини Головні новини Збільшення залишків невикористаної освітньої субвенції призводить до несвоєчасної оплати праці педаг

Отримувати новини - введіть свій e-mail:

Збільшення залишків невикористаної освітньої субвенції призводить до несвоєчасної оплати праці педаг Друк
Вівторок, 02 жовтень 2018 09:59
До ЦК Профспілки працівників освіти і науки України надходять звернення від організаційних ланок щодо недостатності в окремих місцевих бюджетах обсягів освітньої субвенції, що призводить до несвоєчасної оплати праці педагогічних працівників, зменшення розмірів надбавок за престижність праці, винагороди за сумлінну працю та інших виплат і спонукає керівників до штучної економії видатків освітньої субвенції, у зв’язку з чим порушуються трудові права педпрацівників.

У той же час за даними, в більшості місцевих бюджетів наявні залишки невикористаної освітньої субвенції, обсяги якої станом на 1 серпня 2018 року складали 7 128 455 848,6 гривень із загальної її суми, яка затверджена в Державному бюджеті України на 2018 рік на рівні 61 712 610 600,0 гривень, що становить 11,6% річного обсягу, тобто відповідає середньомісячним призначенням.

Такі залишки освітньої субвенції мають негативну тенденцію до їх збільшення. Якщо на початок року їх сума складала 4 094 848 408 гривень, то на 1.04.2018 р. вже 5 205 140 679,0 гривень, отже збільшилася на 3 033 607 440 гривень і на 1 923 315 110 гривень відповідно. Зазначене засвідчує про недоотримання за цей період у середньому одним педпрацівником понад 16 тисяч гривень.

Але щодо фінансового забезпечення освітньою субвенцією конкретних місцевих бюджетів, то в одних з них наявні її резерви, а в інших – її вкрай недостатньо. Про недосконалий механізм міжбюджетного розподілу освітньої субвенції засвідчують прийняті Кабінетом Міністрів України розпорядження від 16 травня 2018 р. № 316-р та від 5 вересня 2018 р. № 647-р «Про перерозподіл обсягу освітньої субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам у 2018 році». Згідно з цими розпорядженнями міжбюджетні призначення освітньої субвенції перерозподілено в 9 областях (Волинська, Дніпропетровська, Закарпатська, Івано-Франківська, Харківська, Херсонська, Хмельницька, Чернівецька, Чернігівська) на загальну суму 96 405,0 тис. гривень. У 47 місцевих бюджетах, серед яких 5 обласних, 30 районних бюджетів та 12 бюджетів об’єднаних територіальних громад, їх зменшено, а 48 місцевим бюджетам, серед яких 19 міських, 11 районних бюджетів і 18 бюджетів об’єднаних територіальних громад, – збільшено (розпорядження Кабінету Міністрів України додаються).

Такі повноваження Кабінету Міністрів України передбачено частиною 6 статті 108 Бюджетного кодексу України, якою зокрема встановлено, що Кабінет Міністрів України за погодженням з Комітетом Верховної Ради України з питань бюджету може здійснювати розподіл та перерозподіл обсягів субвенцій з державного бюджету місцевим бюджетам між місцевими бюджетами у межах загального обсягу відповідних субвенцій.

Крім того частиною 7 статті 108 Бюджетного кодексу України встановлено, що рішення щодо розподілу та перерозподілу обсягів трансфертів з державного бюджету місцевим бюджетам у період між сесіями відповідної місцевої ради може приймати місцева державна адміністрація за умови делегування місцевою радою таких повноважень місцевій державній адміністрації з наступним внесенням змін до рішення про місцевий бюджет. Відповідно до статті 1 Бюджетного кодексу України до міжбюджетних трансфертів належать також субвенції. Надано право Кабінету Міністрів України здійснювати перерозподіл освітньої субвенції між місцевими бюджетами також статтею 20 Закону України «Про Державний бюджет України на 2018 рік».

ЦК Профспілки підкреслює важливість дотриманням принципів соціального партнерства та роботи виборних органів відповідних організаційних ланок профспілки в напрямі ефективного та цільового використання на місцях обсягів освітньої субвенції, недопущення її невикористаних залишків, особливо в умовах завершення календарного року, та в разі недостатності обсягів субвенції в окремих місцевих бюджетах та наявності резерву в інших – сприяти їх перерозподілу в установленому порядку.

Завантажити розпорядження КМУ rozporyadzh-kmu-613.pdf [119,16 Kb][67] Завантажити Переглянути документ онлайн