Головна Новини Головні новини Профспілка вчителів Фінляндії пропонує збільшити тривалість обов’язкової освіти

Отримувати новини - введіть свій e-mail:

Профспілка вчителів Фінляндії пропонує збільшити тривалість обов’язкової освіти Друк
Понеділок, 26 березень 2018 15:27
Профспілка вчителів Фінляндії – OAJ – вважає, що збільшення тривалості обов’язкової освіти може запобігти маргіналізації молоді в суспільстві.

Профспілка освітян пропонує збільшити час, який діти проводять в школі. Представники профспілки заявили, що обов’язкове навчання повинно розпочинатися у 5 років і продовжуватися до здобуття учнями середньої освіти у віці 19 років.

Голова OAJ Оллі Лууккайнен зазначає, що занадто багато молодих людей у Фінляндії – приблизно 70 тисяч – випадають з життя суспільства, оскільки не працюють та не навчаються.

За підрахунками профспілки, продовження тривалості обов’язкового навчання буде коштувати 300 мільйонів євро на рік. Водночас, втрати у зв’язку із маргіналізацією молоді оцінюються в 1,4 мільярда євро на рік.

На сьогодні, для фінських дітей обов’язковою є участь у однорічній дошкільній навчальній програмі, починаючи з 6 років, та 9 років базової освіти, допоки їм не виповниться 17 років.

Модель обов’язкового навчання є застарілою. Профспілка OAJ вважає, що поточна освітня модель повинна бути осучаснена, і пропонує, щоб обов’язкова дошкільна освіта розпочиналася в 5 років і тривала два роки. На думку Лууккайнена, здатність дітей до навчання є найвищою саме в 5-річному віці.

«Під час дошкільної освіти буде приділятися більше уваги індивідуальному розвитку та пізнавальним навичкам дітей, і, таким чином, згладжуватиметься різниця, викликана різною соціальною ситуацією в сім’ях», – додав він.

OAJ також пропонує, щоб початкова освіта була обов’язковою для учнів, доки їм не виповниться 19 років.

«Жоден учень не повинен покинути школу, не закінчивши всі обов’язкові курси», – наголосив Лууккайнен.

Крім того, учні повинні мати можливість проходити навчальні програми раніше звичайного строку, та відвідувати предмети середньої школи вже під час базової освіти, продовжив він.

Профспілка також закликає подвоїти кількість вчителів спеціальної освіти та встановити норми співвідношення кількості учнів та вчителів.