Головна Новини Головні новини СПО профспілок засудив спроби вилучити профспілки бюджетної сфери від колдоговірного процесу

Отримувати новини - введіть свій e-mail:

СПО профспілок засудив спроби вилучити профспілки бюджетної сфери від колдоговірного процесу Друк
Четвер, 15 березень 2018 15:10
Категорично засудити спроби учасників переговорів з укладання Генеральної угоди на новий строк від урядової сторони запровадити дискримінаційні норми ведення колективних переговорів, вилучаючи профспілки працівників бюджетної сфери від колективно-договірного процесу, що гарантовано міжнародним та українським законодавством. Таке рішення прийнято 14 березня 2018 року на засіданні Спільного представницького органу репрезентативних всеукраїнських об’єднань профспілок на національному рівні.

Вів засідання Голова СПО об’єднань профспілок, Голова ФПУ Григорій Осовий.

СПО також доручив Робочій групі, керівникам профспілок працівників бюджетної сфери напрацювати алгоритм ведення колективних переговорів з питань оплати праці, які будуть враховувати деякі особливості оплати праці бюджетних організацій.

Вирішено також доручити керівнику робочої групи профспілкової сторони та керівникам  профспілок працівників бюджетної сфери провести консультації з цих питань з керівником від урядової сторони.

Учасники засідання заслухали та обговорили інформацію «Про хід колективних переговорів з укладання Генеральної угоди на новий строк.

В інформації та виступах, зокрема зазначалося, що Спільний представницький орган об’єднань профспілок у складі шести репрезентативних профоб’єднань на національному рівні ініціював у жовтні 2017 року початок колективних переговорів з укладення нової Генеральної угоди.

Робоча комісія об’єднань профспілок на підставі Декларації Профспілкової сторони на консультації та переговори з укладення Генеральної угоди на новий строк «Гідна праця в Україні», підготувала текст проекту Генеральної угоди, який був опрацьований в робочому порядку членами СПО об’єднань профспілок.

Протягом січня-березня 2018 року відбулося чотири засідання Спільної робочої комісії повноважних представників Сторін, однак представниками Сторони органів виконавчої влади неодноразово озвучувалась позиція, що положення Генеральної угоди в частині оплати праці не поширюються на працівників бюджетної сфери, що стало також предметом гострої дискусії на засіданнях Спільної робочої комісії 12, 26 лютого ц. р.

За рішенням робочої наради керівників репрезентативних всеукраїнських об’єднань профспілок – суб’єктів СПО об’єднань профспілок на національному рівні від 2.03.2018 Голова СПО об’єднань профспілок Григорій Осовий  звернувся до керівника групи Сторони органів виконавчої влади Андрія Реви про надання офіційної позиції Сторони органів виконавчої влади щодо права на ведення колективних переговорів профспілками бюджетної сфери на національному рівні стосовно визначення умов праці та зайнятості, зокрема й оплати праці для працівників цієї сфери.

Після гострої та конструктивної дискусії, з огляду на отриману відповідь від Сторони органів виконавчої влади та враховуючи вищевикладене, СПО об’єднань профспілок прийняв відповідні рішення.

За матеріалами ФПУ