Головна Новини Головні новини Міжнародний день рідної мови

Отримувати новини - введіть свій e-mail:

Міжнародний день рідної мови Друк
Середа, 21 лютий 2018 11:38
21 лютого представники всіх націй і народностей світу відзначають Міжнародний день рідної мови. Свято започатковано у листопаді 1999 року на 30-й сесії Генеральної конференції ЮНЕСКО у Парижі.

Йогомета – звернути увагу на зникаючі мови, підтримати мовне та культурне різноманіття.У цей день наголошують на захисті мови як культурної спадщини кожної національності.

Із 6 тисяч мов половина може зникнути протягом найближчих 10 років. Тому ЮНЕСКОсвоїм Рішенням щодо відзначення Міжнародного дня мови прагне підтримувати мову якознаку культурної приналежності особи. Окрім того, організація вважає, що вивченняіноземних мов та багатомовність є ключами до взаєморозуміння та взаємоповаги.А привернення уваги міжнародної спільноти до цієї теми – важливий крок до визнаннянеобхідності захистити різноманіття культур.

В Україні 2002 року було видане розпорядження «Про відзначення Міжнародногодня рідної мови» – «для зміцнення державотворчої функції української мови та сприяннявільному розвитку і використанню інших мов національних меншин України».

Відтоді це свято стало ще одним днем пошанування рідної мови в кожному освітньому закладі, у бібліотеках, культурних центрах, просвітницьких організаціях України. 

alt