Головна Новини Головні новини Як захистити дитину в Інтернеті?

Отримувати новини - введіть свій e-mail:

Як захистити дитину в Інтернеті? Друк
Вівторок, 06 лютий 2018 15:38
Сучасні діти ростуть в перенасиченому інформаційному середовищі, однак усі технологічні новинки схоплюють на ура. Віртуальний простір для них – це зовсім інший світ, і тільки дорослі – батьки чи учителі – можуть захистити дітей від небезпек у ньому. 

За інформацією Інституту соціології НАН України, понад 75% українських батьків не знають, які ресурси відвідують діти та як регулювати доступ до інтернет-контенту.

У статті зібрано кілька дієвих порад для батьків та учителів, які, у свою чергу, допоможуть дітям краще зорієнтуватися і зрозуміти, які ризики приховує Інтернет та як вберегтися від можливих загроз у всесвітній мережі.

Розповісти про небезпеку 

Учителям та батькам варто наголосити дітям про те, що кожен сервіс передбачає свої особливості реєстрації та використання, а також має приховані таємниці та небезпеки. Про кожен з них потрібно розповісти, щоб, у міру можливостей, у розумінні дитини не залишилося прогалин того «що, для чого і як працює».

Поведінка в соціальних мережах

Старші діти активно користуються соціальними мережами. Просто поцікавтеся її діяльністю в мережі. Ненав’язливо. Обговоріть разом інтереси, запитайте, чим дитина займається і поясніть основні правила спілкування в мережі, можливості різних технологій і наслідки їх порушень. Це дозволить, крім усього іншого, зробити перебування в мережі максимально усвідомленим і вбереже від безцільного серфінгу з метою «вбити час».

Багато сайтів, популярних серед дітей і підлітків, дозволяють публікувати фото та відео та розповідати особисті «подробиці» життя: що з ними відбувається, як і де вони живуть, навчаються тощо. Наголосіть, що цю інформацію можуть використовувати шахраї або особи з метою злочинного впливу на дитину.

Більшість сервісів дозволяють визначити рівень доступу до інформації (хто може бачити, читати, коментувати і так далі). Обговоріть з дитиною, що не варто всім розповідати як про себе, так і про членів сім’ї, визначте цінність інформації («категорично нікому», «можна, але тільки дуже близьким», «надійним друзям» тощо).

Конфіденційність у мережі 

Варто наголосити дитині, що правильний пароль дасть змогу уникнути багатьох неприємних моментів, починаючи від втрати аккаунта й закінчуючи розсилкою небажаної інформації начебто від її імені.

Розкажіть як правильно придумати пароль, що він повинен в собі містити. Діти повинні знати, що паролі нікому не можна передавати, за винятком батьків.

Так само потрібно ввести правило, що зобов’язує дитину виходити зі своїх аккаунтів після використання сервісу: це привчить ваше чадо робити такі ж дії при користуванні громадськими комп'ютерами в школі, бібліотеці або в гостях.

Основи безпеки для дитини 

Батькам та учителям варто пояснити дитині, що світ Інтернету повний різного роду «злих» чи шкідливих програм – вірусів. Вони викрадають дані з комп’ютера (паролі, персональні дані), можуть видалити всю інформацію або можуть використовувати комп’ютер чи смартфон для вчинення злочинів. Тому, завантажуючи програми самотужки або погоджуючись завантажити будь-які автоматично запропоновані додатки, краще обговорити це з батьками або відмовитися від завантаження самостійно.

Важливо переконати дитину в тому, що в будь-якій незрозумілій ситуації їй потрібно звернутися до батьків, старших братів чи сестер, учителів щоб знайти найбільш безпечне рішення. А якщо ті чогось не знають чи потребують поради – завжди можна звернутися за консультацією до професіоналів у сфері Інтернет технологій чи захисту інформації.

Не применшуйте важливість присутності дитини у всесвітній мережі, але допоможіть їй подбати про інформаційну безпеку та зменшити ризик перебування в Інтернеті.