Головна Новини Головні новини Вчителі Шотландії погрожують страйками за підвищення заробітної плати

Отримувати новини - введіть свій e-mail:

Вчителі Шотландії погрожують страйками за підвищення заробітної плати Друк
Вівторок, 16 січень 2018 16:34
Найбільша профспілка освітян Шотландії «Освітній інститут Шотландії» (EIS) заявила про готовність провести страйки в школах, якщо зарплати вчителів не будуть суттєво підвищені.

Профспілка, що представляє понад 80% вчителів країни, вимагає від шотландського уряду та місцевих рад покінчити з майже десятилітнім періодом заморожування та обмеження заробітної плати та виділити кошти для підвищення зарплат вчителів на рівень, що перевищує інфляцію.

Залежно від категорії та стажу таке підвищення могло б становити 5-7%. Свої вимоги працівники освіти обґрунтовують падінням курсу англійського фунта і високою інфляцією, що значно вплинуло на рівень реальних доходів усіх громадян Великобританії.

Крім того, представники галузевої профспілки нагадують про скорочення чисельності викладацького складу в багатьох школах регіону. Зростання доходів освітян, на їхню думку, сприятиме тому, що студенти вузів робитимуть свій вибір на користь професії вчителя.

Генеральний секретар EIS Ларрі Фланаган заявляє: «Занадто довго вчителі потерпають від жорстких економічних рішень, зумовлених фінансовою ситуацією, до створення якої вони непричетні. Політика жорсткої економії та рішення про скорочення зарплат вчителів були політичним вибором, в не необхідністю».

Заяви Фланагана посилюють тиск на міністра фінансів Шотландії Дерека Маккея стосовно збільшення урядових субвенцій місцевим органам влади для фінансування оплати праці вчителів.

У свою чергу, Об'єднання шотландських місцевих органів влади Cosla заявило, що не має можливості фінансувати значне підвищення зарплат, оскільки його члени й так перебувають у важкому фінансовому становищі. «Як роботодавці, ми прагнемо, щоб усі домовленості про оплату праці, які ми досягаємо, були справедливими та мали відповідне фінансування», – заявив прес-секретар об'єднання.

Маккей у проекті бюджету запропонував збільшити зарплати в бюджетному секторі на 3% для низькооплачуваних працівників і на 2% для тих, хто заробляє понад 30 тисяч фунтів стерлінгів в рік, але профспілки вимагають більшого та стверджують, що навіть ці пропозиції не забезпечені фінансуванням.

NASUWT, менш чисельна профспілка вчителів Шотландії, у грудні 2017 року спробувала провести страйки у деяких школах, але відмовилася від них після звернення муніципалітету Глазго в суд та надходження пропозиції щодо проведення переговорів від округу Іст-Данбартоншир.

Ларрі Фланаган посилається на нещодавню доповідь Організації економічного співробітництва та розвитку, за інформацією якої шотландські вчителі заробляють на 82% менше, ніж аналогічні фахівці з вищою освітою. У доповіді стверджується, що на відміну від більшості інших держав-членів ОЕСР, в яких спостерігалося підвищення зарплат, оплата праці вчителів у Шотландії з 2005 року знизилася на 6% в реальному вимірі.

Переговори з владою про підвищення зарплат вчителів тривають вже два місяці. Знайти консенсус представникам вчителів та профільних міністерств поки не вдалося. Наступний раунд переговорів між сторонами відбудеться в кінці січня. Поки є надія на те, що домовленості будуть досягнуті. Однак, якщо домовитися не вдасться, профспілка, представляючи інтереси вчителів, готова провести масові акції протесту, в тому числі страйки.

«EIS рішуче налаштована провести масштабну кампанію з підвищення рівня оплати праці вчителів у новому році. Ми сподіваємося досягнути цього шляхом переговорів, але ми будемо готові й до інших можливих варіантів, включаючи страйки, з метою забезпечення того, щоб вчителі отримали справедливе підвищення заробітної плати, на яке вони заслуговують», – заявив профспілковий лідер.