Головна Новини

Отримувати новини - введіть свій e-mail:

Юрист інформує

Організаційні ланки

ІКТ

Новини
Особливості обліку робочого часу у шкідливих умовах праці Друк
Вівторок, 07 листопад 2017 10:33

Кожен має право на належнi, безпечнi та здоровi умови працi…»

Конституцiя Украïни, стаття 43

Помилки в обліку робочого часу в шкідливих умовах праці неприпустимі. Нормативні акти обмежують час роботи працівників, зайнятих у шкідливих умовах. І саме табель свідчить, чи дотримується роботодавець законодавчих норм.

Працівникам, зайнятим на роботах зі шкідливими умовами праці, встановлюють скорочену тривалість робочого часу – не більш як 36 годин на тиждень (пункт 2 частини 1 статті 51 Кодексу законів про працю України). 

Конкретну тривалість визначають за Переліком виробництв, цехів, професій і посад із шкідливими умовами праці, робота в яких дає право на скорочену тривалість робочого тижня, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 21.02.2001 № 163.

Якщо атестація робочих місць за умовами праці підтвердила шкідливі умови та право працівників на скорочену тривалість робочого тижня, необхідно внести зміни до колективного договору та правил внутрішнього трудового розпорядку. Адже скорочену тривалість встановлюють саме в колдоговорі (пункт 9 Порядку застосування Переліку виробництв, цехів, професій і посад із шкідливими умовами праці, робота в яких дає право на скорочену тривалість робочого тижня).

Час зайнятості у шкідливих умовах впливає на тривалість додаткової відпустки – її надають пропорційно фактично відпрацьованому часу. У розрахунок часу, що дає право на додаткову відпустку, зараховують дні, коли працівник фактично був зайнятий на роботах із шкідливими умовами праці не менше половини тривалості робочого дня, встановленого для працівників відповідних виробництв, цехів, професій і посад. Тобто роботодавець має обліковувати, скільки часу упродовж зміни працівник зайнятий у шкідливих умовах.

Якщо працівник зайнятий у шкідливих умовах повну зміну, необхідно вказувати в табелі повний робочий день і кількість відпрацьованих годин. Якщо лише частину робочої зміни, окремо відображати в табелі години, відпрацьовані в шкідливих та оптимальних умовах.

Отже, законодавче регулювання тривалості робочого часу є однією з гарантій конституційного права працівників на працю, відпочинок, безпечні та належні умови праці. Законодавство про робочий час має на меті, з одного боку, створення умов, що забезпечили б високу продуктивність і організованість праці, а з іншого – всебічний захист прав та інтересів працівників.

За інформацією Управління Держпраці



 
Всеукраїнський профспілковий селектор Друк
Вівторок, 07 листопад 2017 10:31

 

3 листопада 2017 року на селекторній нараді, що відбулася у режимі он-лайн в «Укртелекомі», керівники всеукраїнських профспілок і територіальних профоб’єднань обговорили хід підготовки до проведення Всеукраїнської акції протесту в Києві і на місцях.

У ході наради обговорено та схвалено проект вимог і резолюції Всеукраїнської акції протесту, напрацьованих робочою групою, що була створена за рішенням Президії ФПУ 5 жовтня цього року.

Проаналізовано стан готовності до проведення акції членських організацій ФПУ у регіонах України, розглянуто можливість участі в акції інших профоб’єднань, що підтримують ФПУ у її вимогах, спрямованих на забезпечення соціально-економічних прав працівників і підвищення рівня життя населення.

Робочій групі дано доручення доопрацювати проекти документів Всеукраїнської акції протесту профспілок з урахуванням зауважень і пропозицій, висловлених під час селекторної наради і результатів зустрічі членів Президії ФПУ з Прем’єр-міністром України Володимиром Гройсманом, яка запланована на 7 листопада 2017 року.

Акцентувалося на необхідності проведення напередодні ухвалення Держбюджету на 2018 рік зустрічі представників профспілок з Головою Верховної Ради України Андрієм Парубієм.

 
  
  
  

 
Школа лідерства для профоргів університету Друк
Понеділок, 06 листопад 2017 14:29

Школа лідерства для профоргів університету

           Вжe третій рік поспіль, профспілкова організація студeнтів Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича організовує “Школу профорга” — захід для профоргів-пeршокурсників, який надає нe тільки розуміння своїх обов’язків, а й змушує всіх присутніх студeнтів пeрeосмислити дeякі аспeкти студентського життя та отримати мотивацію профспілкової діяльності.

“Школа профорга 2017” розпочалась із урочистого відкриття у Мармуровій залі. Із привітальним словом виступили: Перший проректор Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича – Петришин Р.І., Голова Чернівецької обласної організації профспілки працівників освіти і науки України – Дудчак В.В., Голова Чернівецької обласної ради профспілок – Шкварковський В.А. та голова первинної профспілкової організації студентів Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича – Кіндзерський В.В.


Впродовж п'яти годин роботи, учасники Школи мали змогу відвідати 4 тренінги (3 за вибором профорга і 1 обов'язковий – «Профорг – основа профспілкової організації», який проводив голова профспілкової організації студентів університету – Кіндзерський Віталій). Загалом у день роботи було організовано 16 тренінгів, тобто по 4 тренінги проводились паралельно. Тематика навчальних тренінгів обиралась з огляду на необхідні навички та вміння профоргів, які їм знадобляться при організації профспілкової роботи в академічних групах та університеті загалом.


Серед актуальних тематик тренінгів були:


1. «Креативно мислити і розмовляти, життєва необхідність чи  непотрібна навичка». Тренер – екс-заступник голови профспілкової організації студентів Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича, екс-директор Студентського медіа-центру ЧНУ – Лазоревич Ірина.

2. «Профорг – основа профспілкової організації». Тренер – голова профспілкової організації студентів Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича – Кіндзерський Віталій.

3. «Лідер, лідери та лідерство… Вміння вести за собою, надихати, мотивувати, відповідати за команду». Тренер – екс-директор «Університетського центру кар’єри» при профспілковій організації студентів Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича – Левкун Ольга.

4. «Управління внутрішнім потенціалом». Тренер – голова профбюро студентів факультету педагогіки, психології та соціальної роботи – Андрєєва Анна.

5. «Цілі та плани: як та навіщо?». Тренер – сертифікований коуч, бізнес-тренер, психолог, арт-терапевт, автор і ведуча тренінгів особистісного розвитку, автор проекту litteracoach.com, співзасновник LANGATE – Власова Ірина.

6. «Критичне мислення». Тренер – голова профбюро студентів юридичного факультету – Марчук Анастасія.

7. «Тайм-менеджмент та методи планування свого часу». Тренер – голова профбюро студентів економічного факультету – Гіжевська Анна-Марія.

8. «Правила лідерства». Тренери – практикуючий психолог в гештальт підході – Валентин Гладій; лікар-психолог, працює в клієнтцентрованому підході – Фока Катерина.

Всього навчання у Школі пройшло 110 профоргів першого року навчання.

Ми щиро вдячні всім тренерам, помічникам і профактиву за допомогу в проведенні «Школи профорга 2017» та профоргам, які відвідали наш захід!


Профспілкова організація студентів ДБАЄ ПРО ТЕБЕ!

        Юзва Галина

                                                                                                        

alt

alt

alt

alt

 
12 кроків до здорового харчування: інфографіка від МОЗ Друк
Понеділок, 06 листопад 2017 14:13

Здорове харчування допоможе вберегтися від багатьох неінфекційних захворювань, зокрема серцево-судинних, які є першою причиною смертності в Україні й світі.

Сьогодні українці вживають більше калорійної їжі, жирів, цукру і солі, а ось фруктів, овочів і цільнозернових продуктів в нашому їмо недостатньо. В той час, як раціон кожної людини може відрізнятися залежно від її індивідуальних потреб, стилю життя, рівня фізичної активності, основи здорового харчування – досить прості і однакові для кожного.

Центр громадського здоров’я Міністерства охорони здоров’я України розробили коротку інфографіку, яка вказує на 12 кроків до здорового харчування людини і відповідно – кращого її самопочуття. Інформація подана з посиланням на Всесвітню організацію охорони здоров’я.


За інформацією Центру громадського здоров’я МОЗ України

 
« ПочатокПопередня281282283284285286287288289290НаступнаКінець »

Сторінка 290 з 471