Головна

Отримувати новини - введіть свій e-mail:

Обов’язкова мова обслуговування споживача – українська PDF Друк E-mail
Написав Administrator   
Вівторок, 04 квітень 2017 08:43
Заклади харчування, магазини та інші суб’єкти господарювання зобов’язані обслуговувати споживача державною мовою.

Про це йдеться у роз’ясненні Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів від 16.12.2016 р. № 603-.154-7-26317.

Якщо споживач не надавав згоди працівникам суб’єкта господарювання спілкуватись з ним російською мовою, то обслуговування недержавною мовою є неправомірним. Джерелами доказів можуть бути записи споживачів у Книзі відгуків і пропозицій та відповіді суб’єктів господарювання на такі записи.

Якщо місцева рада прийняла рішення про те, що російська чи інша мова є регіональною або мовою національної меншини у регіоні, то суб’єкти господарювання мають забезпечити спілкування зі споживачем такою мовою, однак лише за його проханням (вимогою).

Ці рекомендації викладені у листі т.в.о. заступника Голови Держпродспоживслужби керівникам головних управлінь в областях та м. Києві. Держпродспоживслужба проаналізувала виконання територіальними органами Служби функцій контролю законодавства про захист прав споживачів у частині мови, узагальнила практику та напрацювала відповідні методичні рекомендації.

Нагадаємо, російська мова була визнана регіональною в 9 регіонах України (Донецькій, Запорізькій, Луганській, Миколаївській, Одеській, Харківській, Херсонській областях, Автономній Республіці Крим та місті Севастополі).

Угорська мова визнана регіональною у містах Чопі та Берегові, а також в Ужгородському, Виноградівському та Берегівському районах Закарпатської області.

Окремі території Закарпатської області визнали регіональною румунську мову (Тячівський район і 2 сільських ради Рахівського району). Також румунська мова визнана регіональною окремими місцевими радами Чернівецькій області (у Герцаївському районі – 10 сільських рад, Глибоцькому районі – 1 сільська рада, Новоселицькому районі – 2 сільські ради, Сторожинецькому районі – 4 сільські ради, з яких Нижньопетрівська сільська рада визнала дві регіональні мови – румунську і польську).

Останнє оновлення на Вівторок, 04 квітень 2017 08:44